En cirkus. Så beskriver Anders J Jörgensen det fria skolvalet och önska skola. Utan det hade det varit hur enkelt som helst att ­planera elevantalen, menar han, här i sällskap med Maria Länström. Foto: Angelica Dimakis
En cirkus. Så beskriver Anders J Jörgensen det fria skolvalet och önska skola. Utan det hade det varit hur enkelt som helst att ­planera elevantalen, menar han, här i sällskap med Maria Länström. Foto: Angelica Dimakis

”För stora klasser i för små utrymmen – många barn mår dåligt”

Fyra föräldrar har samlats på Bokenäs skolas gård för att samtala om situationen på skolan. Två av dem vill inte medverka på bild, men är med och berättar. Det är minst sagt stökiga historier som de fyra berättar.

ANNONS

– Egentligen vill jag börja med att säga att lärarna, rektorn, personalen och pedagogiken här på Bokenäs skola är fantastiska, säger Maria Länström.

Det är inte där skon klämmer för elever och personal på Bokenäs skola. I stället handlar det om trånga lokaler, stökiga lunchraster och trötta, stressade barn.

– Det är för stora klasser i för små utrymmen. Det är bökigt på fritids, i matsalen och klassrummen, säger Anders J Jörgensen, ordförande i skolans föräldraförening.

– Maten har de fått dela upp i omgångar. Innan de första ätit klart står nästa gäng och stampar utanför. Man har till och med diskuterat om en del elever ska äta i sina klassrum, men det blir ju inte heller bra, säger Maria Länström.

ANNONS

Samtliga fyra föräldrar har barn på skolan, men i olika åldrar. Så problemen de beskriver är inte isolerade till en klass eller en årskurs.

– Tänk dig 32 stycken 7-åringar på ett litet utrymme. Det är ingen ovanlig syn att ungarna i klassrummen har öronproppar i sina pennfack. Det finns exempel på barn som lider av huvudvärk och ett exempel som vi känner till med magkatarr, endast 7 år gammal.

När dagen sedan är till ända i skolan kommer barnen helt slutkörda till fritids.

– Personalen på fritids säger att det inte är mycket energi kvar hos barnen då. Ofta har de inte haft en bra matrast under dagen och en del upplever toalettbesöken som obehagliga när det är stökigt och smutsigt. Det går så många barn på varje, säger en av föräldrarna.

Enligt föräldrarna är läget akut.

– Två-tre år är inte mycket i kommunala sammanhang. Men för ett barn som just börjat skolan är det som ett helt liv.

Problemen på Bokenäs skola är kända och erkända av så väl tjänstemän som politiker. Och viss lindring för eleverna på skolan ligger i pipeline.

– I budget som klubbades i genom i onsdags finns tio miljoner som till största del kommer att gå till Sommarhemsskolan, men resten delas på att utöka lokalerna på Lane-Ryrs skola och Bokenäs skola, säger Magnus Jacobsson (KD).

ANNONS

När kan Bokenäset räkna med att ha en större skola?

– Jag har jätterespekt för perspektivet som föräldrarna har. Men som kommun kan vi inte klara större förändringar med allt för korta tidsperspektiv.

– Men just när det gäller Bokenäs kan spaden vara i marken redan i höst och utbyggnaden vara klar under nästa år. Om allt går som planerat.

ANNONS