Förslaget: Så ska platserna i centrum heta

Den nybyggda trappan vid Hasselbacken i Uddevalla och den intilliggande platsen vid Kungstorget ska båda namnges, enligt ett nytt förslag som samhällsbyggnadsnämnden ska ta ställning till.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Samhällsbyggnadsnämnden tar upp namnfrågorna den 17 september.

Det ena ärendet gäller den yta som har ställts iordning mellan Kungstorget och Hasselbacken.

Den öppna platsen mellan Kungstorget, till höger, och Hasselbacken föreslås nu få namn efter fotografen Maria Lundbäck.
Den öppna platsen mellan Kungstorget, till höger, och Hasselbacken föreslås nu få namn efter fotografen Maria Lundbäck. Bild: Wiveca Ström

Den här platsen borde ha ett namn tycker kommunens namnberedning och föreslår att den ska heta Maria Lundbäcks plats. Maria Lundbäck var en av Sveriges första kvinnliga fotografer och hon verkade i Uddevalla. Ett stort antal av hennes fotografier finns numera i Bohusläns museums arkiv.

– Det finns ett fint foto av henne där hon står på torget och fotograferar avtäckningen av kungastatyn 1915, säger kommunantikvarie Carl Casimir som ingår i namnberedningen.

Maria Lundbäck, en av Sveriges första kvinnliga fotografer, verksam i Uddevalla.
Maria Lundbäck, en av Sveriges första kvinnliga fotografer, verksam i Uddevalla. Bild: Maria Lundbäck

Nu är det inte första gången en offentlig plats föreslås få namn efter Maria Lundbäck. Tidigare i år skulle grönytan vid kvarteret Sundberg få ett namn. Förvaltningen föreslog då att den skulle heta Maria Lundbäcks plats men nämnden beslutade att platsen skulle uppkallas efter ärkebiskop Anton Niklas Sundberg. Det är samme Sundberg som givit namn åt kvarteret.

ANNONS

LÄS MER:Hitta en bra plats åt Maria Lundbäck

Föreslår Veras trappa

Den 17 september ska samhällsbyggnadsnämnden också besluta om namnet på trappan vid Hasselbacken.

Trappan vid Hasselbacken föreslås nu bli uppkallad efter statyn Vera.
Trappan vid Hasselbacken föreslås nu bli uppkallad efter statyn Vera. Bild: Wiveca Ström

Den bör heta Veras trappa, föreslår namnberedningen. Namnet kommer från den skulptur som står vid trappan. Statyn heter Vera efter kvinnan som stod modell för den. Konstverket invigdes i Uddevalla 1949 och har stått i Hasselbacken sedan dess.

Statyn Vera som står invid den nya trappan i Hasselbacken.
Statyn Vera som står invid den nya trappan i Hasselbacken. Bild: Wiveca Ström

I det här fallet väljer namnberedningen att göra ett undantag från en av riktlinjerna om god ortnamnssed, nämligen den att platser inte ska namnges efter nu levande personer.

– Vera som stod modell är en levande kvinna så vitt vi vet än så länge och hon lär bo i Stockholmstrakten, säger Carl Casimir.

– Vi tycker att trappan ska namnges eftersom det är en plats där vi vill att saker ska hända. Då är det bra med ett namn som vi kan använda på affischer och liknande, säger han.

Namnen ska slutligen beslutas av kommunfullmäktige.

ANNONS