Försvaret söker efter Wilma med undervattensfarkost

Sökandet efter försvunna Wilma Andersson fortsätter på tisdagen. Polisens sökande kommer fortsätta likt som under måndagen med hundpatruller och drönare. Nytt för dagen är man får förstärkning från Försvarsmaktens röjdykardivision från Skredsviksbasen.

ANNONS

– Röjdykarna kommer påbörja ett sök i Bäveån med en en miniubåt som använder sig av sonar. Den skickas ner och styrs från land och är oerhört effektiv till att söka i vatten, säger Stefan Kristiansson, polisens lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

Försvarsmakten har även meddelat polisen att de kommer komplettera med dykning ifall de upptäcker något som kan vara relevant för sökinsatsen.

I övrigt fortsätter polisens arbete i samma takt som tidigare. Med inriktning på de norra delarna av Uddevalla kommer polisen söka med hundpatruller och drönare.

– Vi har i stort sett samma styrka som under gårdagen, säger Kristiansson.

ANNONS

LÄS MER:Polisen vädjar om hjälp efter letandet av Wilma Andersson

LÄS MER:Wilma Anderssons försvinnande – detta har hänt

LÄS MER:Jerzy Sarnecki om Wilma Andersson-fallet

Johan Olsson, taktikchef på röjdykardivision, är vid södra hamnen i Uddevalla och söker efter Wilma Andersson under tisdagen.
Johan Olsson, taktikchef på röjdykardivision, är vid södra hamnen i Uddevalla och söker efter Wilma Andersson under tisdagen. Bild: Moa Persson

"Det berör en extra mycket att det är på hemmaplan"

På plats vid Bäveåns inlopp är försvarsmaktens röjdykardivision och söker av Bäveån under dagen. Sökningen kommer att pågå tills det börjar bli mörkt och kommer troligtvis fortsätta imorgon. Röjdykardivision håller vanligtvis till vid Skredsvik i Uddevalla kommun men hjälper ofta polisen i olika ärenden runt om i landet.

– Det är klart att det känns lite extra när det är så nära. Vi är ju stationerade vid Skredsvik och många av våra dykare har varit ute på sin fritid för att leta efter Wilma. Det berör en extra mycket att det är på hemmaplan, säger kapten Johan Olsson taktikchef på röjdykardivision.

Sedan i morse har röjdykardivisionen varit på plats vid södra hamnen i Uddevalla och sökt av olika områden i Bäveån. De började längs ute där Bäveån rinner ut vid Byfjorden för att sedan arbeta mer inåt centrala Uddevalla. Efter lunchtid har de börjat kolla allt mer vid broarna inne i centrala staden.

–Vi har ett förutbestämt sökmonitorsystem som vi har programmerat att undervattensfarkostens kamera ska söka av. De är ute cirka en en och halv timme åt gången och samlar material men kameran kan vara ute mycket längre. Söker av med sonar. Tar sedan materialet tillbaka för att analysera, säger Johan Olsson.

ANNONS

Kameran som undersöker Bäveån kan bara se skuggbilder såsom form och storlek på saker. Efter analysering av materialet från kameran går sedan därefter dykarna ner och dyker på utvalda platser där det från materialet kan finnas något intressant. Under dagen har kameran hunnit gå igenom hela Bäveån och under tisdagseftermiddagen påbörjade dykningar för att kontrollera intressanta platser.

– Men vi kommer även göra dyk längs kajer och kanter där kameran inte kommer åt, inte bara för att vi finner något intressant, säger han.

Ett hundratal letar efter med Fikk

Vid lunchtid hade drygt ett hundratal personer anslutit sig till Fikk (Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof) sökande. Patrick Cohen som leder insatsen säger att han är imponerad av Uddevallabornas engagemang.

– Jag har mött personer här som berättat att de tagit ledigt från jobbet för att vara med och söka efter Wilma, vilket är imponerande och talande för engagemanget hos Uddevallaborna, säger han.

Till Fikk kommer det under dagen ansluta både fyrhjulingar, motorcyklar och hästgrupper i sökandet efter Wilma Andersson.

– Man kan sluta upp under dagen fram tills klockan 20.30 ikväll, då skickar vi ut sista gruppen, säger han.

Även Missing People fortsätter sitt sökarbete under tisdagen.

– Vi är runt 70 personer idag och vi har fått platser av polisen som vi fortsätter att beta av, säger Thomas Berndtsson, operativ chef på Missing People.

ANNONS

Texten uppdateras

ANNONS