Utsiktsplatsen på Smörkullen är mycket uppskattad, då man kan se hela fjorden och vida omkring.
Utsiktsplatsen på Smörkullen är mycket uppskattad, då man kan se hela fjorden och vida omkring.

Försvaret stänger välbesökt utsiktsplats

En av Bohusläns mest uppskattade utsiktsplatser ska stängas av för allmänheten. Smörkullen ska hägnas in, då försvaret utökar skyddsområdet kring Skredsviksbasen.

ANNONS
|

Smörkullen vid Gullmarsfjorden beskrivs som en av Bohusläns vackraste utsiktsplatser. En vandringsled går genom gles tallskog fram till berget, där man på toppen kan se hela fjorden. Platsen är beskriven i flera turistbroschyrer och det finns skyltar som beskriver utsikten.

Strax nedanför berget ligger den militära anläggningen Skredsviksbasen och det är det som ställer till problem. Försvarsmakten ska utöka skyddsområdet kring basen. Staket ska sättas upp och det blir förbjudet att vistas i området.

–Jag tycker det är en värdefull plats i friluftslivet, säger Anders Krylberg, fritidsintendent vid Uddevalla kommun.

Han är upprörd över hanteringen och menar att försvarsmakten inte bara kan ta ett ensidigt beslut om att sätta upp ett staket, utan att det vägts mot andra intressen, exempelvis det rörliga friluftslivet.

ANNONS

–Jag har ringt försvaret och bett om information om var staketet ska gå och vad det handlar om, men fick då svaret att det var hemligt, säger Anders Krylberg.

–Ska vi bara sätta oss ner och vänta på ett staket? Jag tycker det är upprörande, säger han.

Anders Frelek vid Länsstyrelsen säger att det är ett beslut taget angående skyddsobjekt och att det ligger under skyddslagen. Skyddslagen handlar om skydd mot till exempel sabotage, spioneri och terrorism.

Försvaret kan inte uttala om det finns något ökat hot mot Skredsviksbasen. Informationschef Caroline Lorentzson Nilsson säger att verksamheten vid basen har utvecklats och att man därför bedömt att området kring denna behöver utvidgas. Vilken utveckling det handlar om vill inte försvaret kommentera.

–Området kring kullen kommer att ringas in så att allmänheten inte kan passera hur som helst, säger hon. Det blir ett skyddsområde.

–Det är tråkigt, men bedömningen att detta krävs är gjord och det kan man inte göra något åt, säger Caroline Lorentzson Nilsson.

–Beslutet är att skyddsområdet behöver utvidgas. Vi kommer naturligtvis att gå ut och informera så fort vi kan, säger hon.

Anders Krylberg menar att nu gäller det att agera, att kommunen och andra intresserade arbetar för att Smörkullen får fortsätta vara ett besöksmål i Bohuslän.

ANNONS

–Den politiska kretsen måste också agera. Man kan inte stänga av ett område helt utan någon prövning, säger han. Det känns mycket märkligt.

ANNONS