V och MP fortsätter ta strid om sträckningen för väg 161. Nu överklagar de till regeringen.
V och MP fortsätter ta strid om sträckningen för väg 161. Nu överklagar de till regeringen.

Fortsätter strida om väg 161

V och MP fortsätter ta strid om den nya vägsträckningen för väg 161 förbi Rotviksbro. Nu vänder de sig till regeringen.

ANNONS
|

Som Bohusläningen har konstaterat flera gånger förut råder stor enighet om att väg 161 är usel. Vägen smal och krokig, standarden är låg och trafiksäkerheten dålig.

2009 påtalade Västra Götalandsregionen problemet, 2011 presenterade Trafikverket två alternativ, dels en helt ny sträckning och dels en ombyggnad av den befintliga vägen. 2013 beslutade Uddevalla kommun att förorda att den befintliga vägen byggs om till bättre standard och högre säkerhet.

Trafikverket å sin sida pläderar för alternativ B, med en ny sträckning genom åkerlandskapet.

Förra året godkände länsstyrelsen Trafikverkets vägplan och gav tillstånd att dra den nya vägen genom naturskyddat område.

I februari i år beslutade Trafikverket att sträckan Rotviksbro-Bäcken ska byggas som en helt ny väg.

ANNONS

Frågan har splittrat kommunens politiker tvärs genom blockgränsen. V, MP, M och C har varit kritiska mot Trafikverkets ställningstagande.

Och nu tas alltså striden vidare ännu ett steg i och med att kommunalrådet Evy Gahnström (V) och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gunilla Magnusson (MP) överklagar Trafikverkets beslut till regeringen.

– Vi gör det därför att vi fortfarande tycker att det är fel. Man tar jungfrulig mark i anspråk för något som inte ger det önskade resultatet med ökad trafiksäkerhet för flera trafikgrupper. Nu blir det bara bättre för bilarna, på en kort sträcka, säger Gunilla Magnusson.

– Man måste ju kämpa så långt det går för något man tror på.

ANNONS