Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Från kommunfullmäktige i Uddevalla.
Från kommunfullmäktige i Uddevalla.

Fortsatt bråk inom C

Torstens Torstensson (C) får sällskap i avhoppet från kultur- och fritidsnämnden. Mattias Johansson tar också adjö.
– Det är ett svek mot väljarna, säger Mattias Johansson.

Bohusläningen rapporterade under torsdagen att tre centerpartister lämnar flera nämnder: Stig Olsson lämnar socialnämnden, Mikael Bjuhr lämnar samhällsbyggnadsnämnden och Torsten Torstensson lämnar kultur- och fritidsnämnden. Torstensson får nu också sällskap av Mattias Johansson.

– Jag har inget emot att samarbeta med något visst parti, men jag tycker att det är ett svek mot väljarna, säger Mattias Johansson.

– Ur demokratisynpunkt tycker jag att det är lite farligt, om det inte spelar någon roll vad väljarna röstar på, säger han.

Camilla Johansson (C), tillträdande vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, publicerade under torsdagskvällen ett inlägg på Facebook, där hon bland annat skrev att ”Vill man ha sin åsikt hörd – då kommer man på möten. Vill man känna delaktighet – då deltar man i möten och talar om om man inte känner sig tillräckligt involverad.”

LÄS MER: Storbråk inom Centerpartiet - tre hoppar av

LÄS MER: Nya majoriteten en fågel Fenix

Ny majoritet i Uddevalla kommun skriver under programförklaring. Från vänster: Anna-Lena Heydar (S), Monica Bang Lindberg (L), Camilla Johansson (C). Bild: Karl af Geijerstam
Ny majoritet i Uddevalla kommun skriver under programförklaring. Från vänster: Anna-Lena Heydar (S), Monica Bang Lindberg (L), Camilla Johansson (C). Bild: Karl af Geijerstam

– I politiken är det speciellt viktigt att delta i möten, eftersom det som sägs där blir vägvisare för hur man ska styra, säger Camilla Johansson.

Hon menar inte att de som nu väljer att lämna sina poster inte har deltagit i möten. Snarare handlar det, enligt Camilla Johansson, om ”personliga åsikter och konflikter, och hur man väljer att tolka vissa saker.”

”Centern har ett stort arbete framför sig”

Mattias Johansson tycker, likt Torsten Torstensson, att ledningen inom Centerpartiet har brustit.

– Det är dåligt skött, det är det. Men det är lätt att säga från avbytarbänk, säger Mattias Johansson.

Han tycker att det hade kunnat vara bredare uppslutning bakom besluten, som enligt honom togs väldigt snabbt. Camilla Johansson säger också hon att partiets ledning har fått ta beslut med kort framförhållning.

– Ibland går saker och ting väldigt, väldigt fort. Det måste beslutas på några timmar. Gruppledarna blir kallade, man ska träffas och säga vad man tycker och beslutet tas under det mötet. Då kan man inte gå ut och ringa sin fullmäktigegrupp.

Camilla Johansson säger att det finns en arbetsordning, där gruppledare har mandat att fatta beslut.

– Ibland kan det bli snabba beslut och då hinner man inte förankra. Men då ska ju tilliten från partiet vara så stor att man faktiskt tror på den gruppledare att den gör det som är bäst för partiet.

”Haverikommission” påbörjad

Mattias Johansson håller med Torsten Torstensson om att den interna kommunikationen har varit dåligt inom Centerpartiet. Han säger att styrelsen i partiet under onsdagen fått i uppdrag av medlemmarna att titta noga på hur processen med Socialdemokraterna har gått till.

– Det är för att undvika missnöje i framtiden och eventuellt konstatera att det var fel eller rätt. Jag använde ordet haverikommission, men kom fram till att det låter lite väl tungt. Men det är viktigt att det tittas på, säger han.

Breda rörelser behövs, enligt Mattias Johansson, för att ”vaska fram de företrädarna vi ska ha”.

– Där har Centern i Uddevalla, för att uttrycka mig milt, ett stort arbete framför oss. Vi måste ta på oss ansvaret och inte skylla på andra.

Mattias Johansson lämnar, likt de andra, inte alla sina uppdrag.

– Jag kommer att sitta kvar i Uddevalla vatten. Jag brinner för vattenfrågan, den är otroligt viktig, säger han.

Camilla Johansson vill inte föra fram någon kritik till någon av dem som väljer att lämna sina uppdrag.

– De står fritt att tycka och tänka som de vill. Jag kan bara beklaga det.