Fortsatt otryggt på Jarlsgatan

En misstänkt mordbrand, två utsatta för grov misshandel och ett personrån – på samma gata, inom loppet av ett dygn. Nu sätter kommunen in väktare på Jarlsgatan.

ANNONS
|

Fönstren till källaren är försedda med galler, glaset i lägenhetsfönstren på första våningen är utbytt mot plexiglas. I plåtfasaden finns stora bucklor, revor efter hugg med en yxa och ett flertal hål från luftgevärsskott.

Huset på Jarlsgatan, där socialtjänsten huserar personer med missbruksproblem, är illa åtgånget. Något som även visar att människorna som bor där är särskilt utsatta.

LÄS MER:Hus i brand - en person hoppade från andra våning

Tidigt på tisdagsmorgonen skedde en misstänkt mordbrand i en av trappuppgångarna och på natten mot onsdagen blev två personer utsatt för en grov misshandel – samtidigt som en tredje person blev rånad.

ANNONS

– Det är för jävligt att sådant här sker, det ska bara inte hända. Det var ingen som kom till skada i går, men det kunde lika ha blivit så, säger en man som bor i huset apropå branden i trappuppgången bredvid.

Både de boende som Bohusläningen pratar med och kommunens personal som arbetar på platsen beskriver hur det är utomstående personer som är skapar otrygghet på Jarlsgatan. Vad som ligger bakom de enskilda händelserna vet vi inte, men de vi pratar med nämner knarkaffärer, att någon vill ha ett boende för natten eller mer diffusa saker som "kontroll" som möjliga orsaker.

– Vi vet inte säkert, men vår upplevelse är att det är personer utifrån som vill komma in och regera lite, säger Henrik Simonsson, behandlingsassistent på socialtjänsten som tillsammans med kollegan Maria Augustsson Carlsson gör dagliga besök på Jarlsgatan.

Den senaste tiden har varit ovanligt stökig, tycker de, men innan dess var det en längre period som var lugnare. Däremot är det här långt ifrån första gången som det sker allvarliga incidenter på Jarlsgatan.

För två år sedan skedde en annan misstänkt mordbrand i en av lägenheterna, där en man brännskadades och en kvinna skadade foten när hon föll från andra våningen. Och så sent som i augusti brann det i en entré till fastigheten, en brand som också misstänktes vara anlagd.

ANNONS

Den tillsyn som socialtjänsten utövar under dagen har dock en viss avskräckande effekt, säger Henrik Simonsson, men kvällstid och nattetid finns det ingen som tittar till boendet. Efter branden på tisdagsmorgonen har kommunen, som en tillfällig åtgärd, valt att sätta in väktare som ska patrullera området utanför kontorstid.

En mer permanent förbättring är det dörrbyte som sker samtidigt som Bohusläningen besöker Jarlsgatan på onsdagen. De äldre dörrarna har uppenbart sett bättre dagar, och har utsatts för oräkneliga inbrottsförsök, berättar fastighetsskötaren Kent Johansson, som arbetat med kommunens boende på Jarlsgatan ända sedan det togs i bruk.

Problemet är att det inte spelar någon roll hur tjocka dörrarna är, vill någon in så kommer de in ändå, säger han. Och en av de boende som passerar dörrbytet är heller inte optimistisk.

– Det är väl rekord om dörrarna är hela i tre dagar, säger han.

ANNONS