Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbilder. Bild: TT, Pressbild

Fortsatt varmt på västkusten

Lägg drickan på kylning, och ha solkrämen nära till hands. Paraplyerna får vänta på hatthyllan. Så länge stannar sommarvärmen kvar i Bohuslän.

Sol, bad och värme i nästan hela Sverige under måndagen. Enligt väderprognosen kommer den svenska sommarvärmen fortsätta att hålla i sig på västkusten framöver. Under den kommande veckan förväntas temperaturerna att ligga mellan 26 och 28 grader.

– Maj och juni har varit exceptionellt i år med bra väder, och för Bohusläns del kommer det att ligga kvar även hela denna veckan, säger Christoffer Hallgren, meteorolog.

Meteorologen Christoffer Hallgren tror att det blir en lång sommar.. Bild: Pressbild

I och med det fortsatta högtrycket förväntas fortsatt lugnt väder, med lugna varma brisar. Närmast längst kusten kan det dock upplevas som något kallare.

Framåt helgen

Undantaget kan komma att bli helgen. Det ska vara fortsatt varmt, men det finns risk för mindre regnskurar under både lördagen och söndagen. Fram emot mitten av nästa vecka förväntas vädret bli mildare och krypa ner mot behagliga 20 grader.

När termometern visar på 25 grader eller varmare, så klassas det som högsommarvärme, menar Christoffer Hallgren. Under maj och juni har väderstationen i Såtenäs mätt upp 16 dagar som uppfyller detta krav - någonting som inte är helt vanligt för att vara svensk sommar.

– Känslan är ju att det är fler varma dagar i år, jämfört med vad det har varit tidigare år, säger han.

Något att tänka på

Med det sköna vädret kommer även risker. Den mest uppenbara risken menar Christoffer Hallgren är att det blir extremt torrt i skog och mark eftersom det regnat väldigt lite under den varma perioden. Med torkan kommer den stora risken för eldspridning. Han säger också att värmen inte behöver uppskattas av alla.

– När många njuter i värmen är det viktigt att komma ihåg, att det inte är bra för alla. Kroppen klarar inte hur mycket som helst. Framförallt kan det innebära besvär för äldre och sjuka, säger han.

Christoffer Hallgren ser ändå mest positivt å den rådande vädersituationen. Våren blev kort och intensiv, och gav mer plats för den strålande sommaren

– Det känns ju som att det kan bli en lång sommar - det är väl härligt, säger han.

Fakta: sommarvärme

Temperaturer på 25 grader och varmare klassas som högsommartemperaturer.

Antal registrerade dagar med 25 grader och över, vid Såtenäs väderstation:

Maj: sju dagar.

Juni: nio dagar.