Vapnet hittades i den misstänktes garderob, inlindad i en handduk. Intill pistolen låg ett etui med patroner.
Vapnet hittades i den misstänktes garderob, inlindad i en handduk. Intill pistolen låg ett etui med patroner. Bild: Polisen

Förvarade pistol tillgänglig för sina barn – döms till fängelse

En förarkontroll på Kurverödsleden ledde till uppseendeväckande beslag. Nu döms en man från Uddevalla till fängelse efter att bland annat ha förvarat en pistol i sin lägenhet – lätt åtkomlig för sina barn.

ANNONS
|

En kväll i början av mars blev en man i 50-årsåldern stoppad på Kurverödsleden. Polisen misstänkte honom för drograttfylleri – och de visade sig ha rätt.

Trafikbrottet kom att leda till flera för polisen intressanta upptäckter. Mannen är nu dömd för en rad brott.

Mannen var påverkad av både amfetamin och läkemedelsdrogen Tramadol. I en väska i bilen hittade polisen även nästan tre gram kokain. I sin byxficka hade mannen dessutom en stor bunt sedlar, totalt 9 000 kronor i kontanter.

LÄS MER:Man i Uddevalla åtalas för grovt vapenbrott

Polisen grep mannen och beslutade om att genomföra en husrannsakan i hans hem i centrala Uddevalla. I mannens garderob gjordes uppseendeväckande fynd: En pistol, ammunition till två pistoler samt 25 000 kronor i kontanter.

ANNONS

Amfetamin hittades i ugnen

I förhör berättar mannen att han hittat pistolen med ammunition på marken vid en bensinmack.

– Jag tog med mig pistolen hem och la den i garderoben i en väska så inte mina barn skulle komma åt den, säger han i förhör.

I kontorsdelen av den misstänkte mannens butik fanns en ugn – där hittade polisen amfetamin på ett fat vid husrannsakan.
I kontorsdelen av den misstänkte mannens butik fanns en ugn – där hittade polisen amfetamin på ett fat vid husrannsakan. Bild: Polisen

Ammunitionen som inte passade i pistolen fanns i lägenheten när han och hans familj flyttade in i lägenheten, hävdar mannen.

Mannen driver en butik i Uddevalla och dagen efter att han greps genomförde polisen en husrannsakan även i butikslokalen. Där hittades ett stort antal små zippåsar, en kakburk med fler påsar och en mindre mängd amfetamin, en mortel, en liten våg – och på ett fat i en ugn, drygt 268 gram amfetamin.

Bedöms som grovt brott

Med tanke på fynden bedömer domaren att mannen sålt narkotika och befarar därför att vapnet som hittats hade kunnat komma till brottslig användning. Med hänvisning till det, och till att vapnet låg lättillgänglig för mannens småbarn, bedöms vapenbrottet som grovt.

Mannen döms nu till två års fängelse för grovt vapenbrott, vapenbrott, två fall av narkotikabrott, ringa narkotikabrott samt rattfylleri.

LÄS MER:Bohusläningen hittade spår av kokain på sex av sju krogar i Uddevalla

Mannen nekar till samtliga gärningar förutom brott mot vapenlagen för de patroner som hittades i hans lägenhet. Han erkänner även drograttfylleri. Mannens advokat, Per-Åke Kvarnström berättar att de ännu inte beslutat om domen ska överklagas.

ANNONS

– Vi har inte hunnit gå igenom domen gemensamt än, men kommer ses i nästa vecka för att ta beslut då, säger han.

LÄS MER: Kokainbeslag i hamnen: Fjärde gripen utomlands

LÄS MER:Tullen bryter tystnaden om kokainbeslaget i hamnen

ANNONS