Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fotbollsplanen förvandlades till en stor böneplats

Klockan 07 på tisdagen samlades över 100 muslimer på Kamratgården i Uddevalla. Anledningen var starten av högtiden eid al-adha som inleddes med en bön – mitt på IFK Uddevallas fotbollsplan.

Tidigt på tisdagsmorgonen samlades långt över hundra muslimer i Uddevalla på Kamratgårdens fotbollsplan för en gemensam bön. Idag är nämligen första dagen på den fyra dagar långa högtiden eid al-adha. Fotbollsplanen är vid klockan åtta full av unga som gamla iklädda traditionella finkläder som efter bönen umgås med en kopp kaffe och kaka i handen.

Islamiska centret i Uddevalla är arrangörerna bakom den gemensamma bönen. Just idag samlas nämligen muslimer från hela världen i Mekka för att be.

– Alla muslimer firar den här högtiden. Enligt traditionen offrar man djur och delar ut kött till de fattiga, säger Hussein Almeeah från islamiska centret i Uddevalla.

Umgås med familjen

Firandet kommer att fortsätta under fyra dagar. Till att börja med kommer många av de som deltog under bönen samlas på Dalaberg där islamiska centret har anordnat ett evenemang för barnen.

– Man umgås mycket med familjen, vänner och grannar, delar ut presenter till barnen och äter mycket mat, berättar Ali Abdulkhalek.

Anas Marwan berättar att det är många olika grupper av muslimer som har samlats på Kamratgården för eid al-adha. Hussein Almeeah börjar att rabbla en mängd länder som många av de boende i Uddevalla har ursprung i men utbrister efter en stund:

– Vi är från hela världen, det är enklast att säga så!

Det var en medlem i IFK Uddevalla som tillfrågade klubben om att hyra Kamratgården för Islamiska centrets evenemang. Att hyra ut den säger Jan-Inge Carlsson, ordförande i IFK Uddevalla var helt i deras linje.

– Vi jobbar ju mycket med integration och då var det naturligt för oss att ställa upp och vi hyr ju ut anläggningen till våra medlemmar, säger Jan-Inge Carlsson.