Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Från fasta till festhögtid

Den muslimska högtiden eid al-fitr som avslutar ramadan inleddes av många Uddevallabor på Dalaberg. Imam Osama Alkanj ledde predikan och pratade om gemenskap.

Bland de cirka 400 personerna som samlats i idrottshallen på Dalaberg under tisdagsförmiddagen var stämningen god. Efter en bön och predikan gick många runt och gratulerade, lyckoönskade och kramade varandra.

Efter nästan 30 dagars fasta var det dags för fastebrytandets högtid, eid al-fitr.
– Det är en glädje för alla muslimer. Vi är en stor gemenskap, som en familj, säger Parosh Mahmoud som tagit sig till idrottshallen på morgonen trots att han jobbat natt.
– Efter detta blir det hem och sova lite, säger han och ler.

Eid al-fitr betyder presenter, godis och lek för många unga.
– Det är folkfest! Det roligaste är att vara med familj och vänner, säger tjejerna Gfran, Baraa och Ramaa i mun på varandra.
– Vi har sett fram emot detta väldigt länge. I kväll ska vi till Stellas lekland och fira, det ska bli jättekul, säger Baraa
Tjejerna är överens om att fastan har varit lite jobbig men det spelar mindre roll nu.
– Det ska bli roligt att kunna äta igen, säger Ramaa.
Det är Islamiska centret i Uddevalla som har bokat Stellas lekland under kvällen. Många väntas komma tillsammans med sina familjer för att fira med vänner och släktingar.

Efter bönestunden, predikan och minglet inne i hallen gick många ut för att avnjuta en kopp kaffe och lite fika vid lekplatsen.
Under predikan talade imam Osama Alkanj engagerat om hur alla människor ska kunna leva sida vid sida.
– Den här högtiden är en stor glädje för oss alla, säger han.