Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Fria resor ska ge nya vanor

De fria resorna för skollovslediga elever gäller i fortsättningen från 6:e klass. Det är två år tidigare än kommunens erbjudande som nu dras tillbaka.

Våren 2017 beslutade kommunen att alla elever som gått ut 8:an skulle få gratis kollektivtrafik under sommarlovet och jullovet. De fria resorna skulle gälla i hela Västra Götaland. Men i våras erbjöd regeringen skollovskort från avslutningen i årskurs 6 som kommunen accepterade.

Kommunens högre åldersgräns motiverades, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg(S), med att ungdomarna först från 15 år är mogna att åka runt i regionen på egen hand.

Men då var det kommunen som stod för kostnaden. När regeringen betalar väger det argumentet inte längre lika tungt.

– De yngre barnen kan ju åka tillsammans med sina föräldrar, säger nu Cecilia Sandberg.

Vill skapa tidigt resandemönster

Ingemar Samuelsson(S), kommunstyrelsens ordförande, ser en långsiktig nytta i att erbjuda även de yngre eleverna gratisresor med kollektivtrafiken.

– Poängen är att skapa ett resandemönster redan i tidig ålder. Om vi kan få unga att åka kollektivt kan det leda till att trafiken byggs ut mer i framtiden, menar Ingemar Samuelsson.

– Vi har inget problem med att de yngre också får åka mer. Föräldrarna har ändå ansvaret för hur deras barn använder korten. Det handlar ju om vilket utrymme man har i budgeten. Det hade varit bra om alla kunnat åka gratis.

Kommunal variant tas bort

Under sommaren har det funnits två olika fritidskort. Både kommunens sommarlovskort och de fritidskort som regeringen finansierar genom Västtrafik. Det har varit svårt att skilja dem åt och gett upphov till missförstånd på bussarna.

Kommunstyrelsen tar nu bort den kommunala varianten av korten tills vidare. Om regeringens satsning inte skulle förlängas efter 2020 kan de dock komma tillbaka.