Tre ungdomar har fått sina domar efter ett bråk i centrala Uddevalla i vintras. Arkivbild, tagen vid annat tillfälle.
Tre ungdomar har fått sina domar efter ett bråk i centrala Uddevalla i vintras. Arkivbild, tagen vid annat tillfälle. Bild: Andreas Engblom

Frikänns från knivskärning av 15-åring i Uddevalla

En 15-årig pojke knivskars i samband med ett bråk på Kungsgatan i vintras. Den misstänkte gärningsmannen, en 19-årig Uddevallabo, frias nu av Uddevalla tingsrätt eftersom ingen av de inblandade ansågs vara tillräckligt trovärdig.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Tre ungdomar, mellan 15 och 19 år gamla, ställdes inför rätta för en rad brott som skedde i januari i år både på Dalaberg och på Kungsgatan. Det var två grupperingar bestående av en flicka och hennes pojkvän å ena sidan och två bröder å andra sidan som hamnat i konflikt.

Flickan och hennes 19-årige pojkvän konfronterade först 15-åringen på Dalabergsskolans skolgård, där flickan slog 15-åringen i ansiktet. Detta ska enligt henne ha berott på att 15-åringen tidigare varit i bråk med hennes lillebror. Konfrontationen utlöste en serie händelser och bråk som slutade med att 15-åringen knivskars senare samma dag.

ANNONS

LÄS MER:15-åring knivskuren på Kungsgatan – 19-åring åtalas

Omfattande ryktesspridning

Flickan, 19-åringen och 15-åringens storebror ställdes inför rätta för att på olika sätt ha brukat våld, hotat eller ofredat varandra. Men tingsrätten friar de inblandade på flera punkter, eftersom bevisvärdet i deras utsagor bedöms vara för lågt.

Domstolen lyfter fram att motsättningarna mellan de båda grupperingarna varit stora, att de deltagit i omfattande ryktesspridning och ”på ett tydligt sätt förskönat den egna sidan”, samtidigt som man svartmålat den andra sidan. Och utan annan stödbevisning går det enligt tingsrätten inte att fästa tillräcklig tilltro till nån av de inblandade för fällande domslut.

Vad gäller själva knivskärningen, som orsakade ett sju centimeter långt sår, var det inte heller någon som såg attacken. 15-åringen upptäckte inte förrän efteråt, när det visade sig att han blödde kraftigt, att han blivit knivskuren.

Kastade sten genom bilruta

De inblandade döms dock för vissa brott. 19-åringen döms för två fall av ringa narkotikabrott som skett vid helt andra tidpunkter än bråket. Flickan döms för misshandel av 15-åringen, då hon erkänt att hon slagit honom. 15-åringens storebror döms för misshandel och olaga hot, då han två månader efter bråket på Dalaberg och Kungsgatan har hotat och kastat sten mot flickan, 19-åringen och flickans mamma. En sten gick genom rutan på bilen de satt i och träffade flickan på benet.

ANNONS

19-åringen döms till dagsböter, flickan döms till ungdomsvård och 15-åringens storebror döms till 60 timmars ungdomstjänst.

ANNONS