Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emma Andersson, Linda Gjerdrum och Elin Bergendahl jobbar på Uddevalla Turistcenter. Bild: Linnea Cart-Lamy

Friluftssugna skapar tryck på turistbyrån

Båtbokningar, kartor och upplevelsetips. Det är vad besökarna på turistbyrån i Uddevalla efterfrågar. Vd Linda Gjerdrum tycker att verksamheten lyckas med att nå ut till besökare, men att det finns ytterligare utmaningar framöver.
– Vi behöver slipa våra diamanter, säger hon.

Vinden har ett fast grepp om staden trots att det är början av juli, men det stoppar inte glada semesterfirare. På Uddevalla Turistcenter trillar det in en och annan, för att få svar på sina frågor. Eller för att bara hämta en karta.

På plats idag för att hjälpa till är Linda Gjerdrum, vd för Uddevalla Turism och Skärgårdsbåtarna. Hon upplever att de kan möta kundernas behov, men att det även finns utmaningar.

– I vår digitala värld förväntar sig kunden ett väldigt snabbt svar och det försöker ju vi tillgodose. Det är väl mest där utmaningen finns — att hinna svara kunden i tid. Så att de inte väljer något annat, säger hon.

Båtar och natur poppis

Frågor om friluftsliv och utomhusaktiviteter är bland de vanligaste frågorna som turistbyrån får. Många frågar handlar om vandrings- och cykelleder och framförallt kartor till dem. Men också generella frågor om vad som finns att hitta på i staden är vanligt.

– Vi brukar framförallt rekommendera Strandpromenaden och Skärgårdsbåtarna. Men också Bohusläns Museum, om det skulle regna, säger Elin Bergendahl som är turistinspiratör på centrumet över sommaren.

– Frågor om Skärgårdsbåtarna är väldigt vanligt, då vi sköter bokningarna här ifrån, säger Linda Gjerdrum.

LÄS MER: Bohusläns guider vill visa upp ett annat Gustafsberg

På besök från Skottland

Majoriteten av besökarna på turistcentrumet är svenskar. Men även norrmän, danskar och tyskar är vanligt berättar Linda Gjerdrum. Idag är Janice och Douglas Brook här. De har rest från Edinburgh, för att se sitt barnbarn spela för England i Nordisk Flickturnering. Nu ska de hämta en karta över Uddevalla och senare i veckan ska de ut på kryssning med Skärgårdsbåtarna.

– Svenskar är så hjälpsamma. Det är så många som talar engelska här, säger Douglas.

"Behöver slipa våra diamanter"

Responsen från besökare är övervägande positiv, men Linda Gjerdrum ser hur verksamheten skulle kunna utvecklas ytterligare.

– Vi behöver slipa våra diamanter. Jag tror på ett starkt samarbete mellan kommun och näringsliv, säger hon och tar cykling- och vandringslederna som exempel.

– Kommunen kan ha ett ansvar och se till de lederna finns. Men man behöver aktörer, som kanske arrangerar en guidad cykling. Att man hittar ett gott samarbete där emellan.

Hej turist, varför besöker du Uddevalla?

Tomas Åkerlund, Göteborg – Vi är inblåsta. Vi är tre båtar som skulle segla i Bohuslän, men det har blåst så mycket att det inte gick att gå in där vi tänkt. Därför har vi lagt till här i gästhamnen.

Hej turist, varför besöker du Uddevalla?

Gull-Britt Enoksson, Falköping – Vi har varit här flera somrar i rad. Nu vill vi hitta lite annorlunda restauranger, i går var vi på Fredborgs.

Hej turist, varför besöker du Uddevalla?

Janice Brook, Skottland – Vi är här för att titta på Nordisk Flickturnering, vårt barnbarn spelar för England...

Hej turist, varför besöker du Uddevalla?

Douglas Brook, Skottland – Därför ska vi hämta en karta nu. Jag tycker att svenskar är så hjälpsamma.