Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Drottning Blanka gymnasieskola, tidigare Plusgymnasiet, får inte vara kvar i centrum.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Friskola kan tvingas flytta från torget

Politikerna vill inte förlänga ett tillfälligt bygglov för en gymnasieskola från centrala Uddevalla. Skolan sökte ett permanent tillstånd för verksamheten men fick nej.

Kommunstyrelsen har avslagit en ansökan om planbesked för fastigheten som rymmer Drottning Blankas gymnasium, tidigare Plusgymnasiet, vid Kungstorget i Uddevalla. Skolan ville att detaljplanen ändras så att förutom bostäder, kontor och handel även skolverksamhet skulle tillåtas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Tjänstemännen i kommunen gick på skolans linje men politikerna menar att det strider mot visionen för det framtida centrumet.

– Vi tycker inte att det är bästa läget för en skola. I centrum vill vi ha verksamheter som ger mer liv och rörelse dygnet runt, förklarar Gunilla Magnusson(MP), kommunstyrelseledamot och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som menar att det inte varit några större diskussioner bland politikerna i frågan.

"Vi hoppas att vi får vara kvar"

Gymnasiet driver nu verksamheten med hjälp av ett tillfälligt bygglov från 2009 som förnyats en gång men går ut nästa år. Skolan har heller inga planer på att flytta.

– Vi hoppas att vi får vara kvar, för de här lokalerna passar oss perfekt, säger Lotten Elming, rektor på Drottnings Blankas gymnasium.

Hon tycker politikerna motarbetar sina egna avsikter genom att inte tillåta skolverksamheten i centrum.

– Det är en väldigt tråkig attityd när man samtidigt talar om att centrum dör ut. Vi bidrar ju i högsta grad till ett levande centrum. Våra ungdomar går till exempel ut på stan och handlar i butikerna.

"Nu får skolan leta efter lokaler någon annanstans"

Hon tar inte allt för allvarligt på kommunstyrelsens beslut.

– Jag tror det slutar med att vi får vara kvar i alla fall.

Gunilla Magnusson ger henne dock inte mycket hopp.

– Nu får skolan leta efter lokaler någon annanstans, säger politikern.

Gymnasieskolan har möjlighet att en sista gång ansöka om förlängning av det tillfälliga bygglovet, allra längst till 2024. Om skolan trots allt inte kan vara kvar är det inte heller något större problem menar rektorn.

– Vi har kontakter med andra fastighetsägare och har inga problem att hitta andra lokaler, säger Lotten Elming.