Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Annette Hansson driver sedan många år tillbaka Lane Loge. Hon blir rörd när hon tänker på alla gäster som passerat under åren. Bild: Edvin Bergström

Full fart på Västkustens dansfestival

Musik, glädje och en himla massa dans. Det är vad Lane Loge bjuder på när Västkustens dansfestival drar igång. Annette Hansson blir rörd av tanken på den trogna publiken.

Än är det för tidigt för att lokalen ska vara fylld med dansanta gäster. Men Annette Hanssons telefon går på högvarv. Sedan många år tillbaka driver hon Lane Loge, och i tisdags drog Västkustens Dansfestival i gång. I fyra dagar fylls logen av dansband och en outtröttlig publik som dansar ända in i natten.

– Jag blir rörd när jag tänker på alla som kommer hit. Jag brukar står här uppe i ladan och titta ut över de som dansar. Det är en sån energi och en sån glädje, säger Anette.

Dansanta veteraner

På Lane Loges camping laddar vännerna Carina Nilsson, Elisabeth Ståhlgren och Bruno Karlsson upp för kvällens svängom. De är alla veteraner i gemet, och det var också så det träffades för drygt tio år sedan. Just vänskapen är en av anledningarna till att de tycker så mycket om danskulturen.

– Man blir ju känd med så många. Det är en sån glädje i att få dansa, säger Carina och Elisabeth fyller i:

– Sedan är det ju en form av motion också, man kanske inte går till gymmet om man är över sextio, säger hon och skrattar.

Bruno Karlsson och Carina Nilsson är dansveteraner. . Bild: Edvin Bergström

Kärleken är närvarande

Inte alla är på besök för just dansfestivalen. Daniella Malmström och Daniel Bergström, boende i Stockholm men med rötter i Västsverige, ska gifta sig om en vecka och då ska mottagningen med 120 gäster vara just på Lane Loge. Idag är de här för att planera festen.

– Vi ville ha något stort, så det bara slog mig en dag att här är det ju det, säger Daniel Bergström.

Kärlek är något som uppstått många gånger på Lane Loge, enligt Anette Hansson och minns ett speciellt tillfälle.

– Det var en man som skulle laga min telefonledning, som berättade att han hade varit på Lane Loge för många år sedan och sett en sån söt flicka rakt över dansgolvet, som han senare hade gift sig med. Jag får gåshud när jag tänker på det, säger hon.

Daniella Malmström och Daniel Bergström planerar för sitt bröllop, 120 gäster ska in i Lane Loges lokaler. . Bild: Edvin Bergström

Många kända dansband på plats

Nästan lika länge som Lane Loge varit med, drygt trettio år, har också dansfestivalen varit ett stående inslag. Många välkända dansband har besökt festivalen genom åren och i år avslutas veckan med Streaplers. För Anette Hansson finns det inget bättre sätt att avsluta veckan på och tycker att alla borde ha dansen i sitt liv.

– Folk pratar mycket om energier och harmoni idag, jag säger bara: börja dansa!