Fullt hus när Kapten Röd spelade för skolelever

Kapten Röd blev utsedd till årets artist och årets liveakt på P3 guld-galan i år. Efter en sommar på stora festivalscener spelade han i måndags för skolelever i Uddevalla. – P3 guld i all ära, men inget går upp mot när en kille eller tjej kommer fram och säger att min musik förändrat deras liv, säger han.

ANNONS
|

Folkets hus gungar och publikantalet tangerar det tillåtna. När Kapten Röd och Ribbit Boom Band släpper lös radiohitten "In kommer ting" verkar den unga publiken helt ha glömt att det egentligen är måndag förmiddag och skoldag.

– Det här är känns fantastiskt, säger Farzaneh Fattahi och Jennifer Himryd, båda aktiva i organisationen Ung FN i Uddevalla som har varit drivande i att ta hit Kapten Röd.

Det är tredje gången i år som Kapten Röd spelar i Uddevalla.

– Den här gången vill nå vi en publik som inte vanligtvis kan gå på konsert, säger Anya Wrigman från mötesplats Tureborg, en av de organisationer som är medarrangörer.

ANNONS

– Bland annat har vi valt att bjuda in elever som befinner sig i ett utanförskap, som särskolan och en grupp med ensamkommande flyktingbarn.

I publiken finns även bland annat musikelever och ungdomar från arrangörsgruppen Vision, som jobbat ideellt med att ordna discon.

"Som en supermans-mantel"

Kapten Röd själv, eller Björn Nilsson som han egentligen heter, är taggad inför mötet med den unga publiken när Bohusläningen träffar honom innan konserten.

– Det är roligt att spela på festivaler, men väldigt tävlingsinriktat. Det handlar mycket om vem som har största logen och står på största scenen.

Du har ganska tuffa, samhällskritiska texter – behöver du anpassa konserterna något när publiken yngre?

– Jag tycker att man kan behålla allvaret – just högstadiet är ju en tid då saker är väldigt seriösa. Jag tror att ju mindre samhälle man lever i desto svårare blir det att välja en väg i livet som inte alla andra väljer.

Dina låtar kan väl beskrivas lite som kampsånger mot likgiltighet och likformighet?

– Likgiltigheten är absolut något som driver mig. Det är inne att vara oempatisk och väldigt mycket jag, jag, jag just nu.

Går det att dra någon skiljelinje mellan Björn Nilsson och Kapten Röd?

ANNONS

– Ja. Kapten Röd fungerar som en form av supermans-mantel som jag drar på mig när jag gör musik. Jag kan bli lite kaxigare och sjunga saker som jag inte hade vågat annars. Det är nog de mest personliga låtarna som aldrig hade skrivits om jag hade gjort det som Björn och inte som Kapten Röd.

"Grymma texter"

Tillbaka till konserten, någon timma senare:

– Jag började skriva musik på gymnasiet. Även om ni aldrig har spelat, skrivit eller målat innan; testa allt så hittar ni er talang, ropar kaptenen till sin publik.

– Det här är skitbra, säger Patrik Härle och Jimmi Flatting, som står i publikhavet och sjunger med i texterna.

– Han skriver grymma texter, "Saknade vänner" till exempel. Man kan lätt känna igen sig, säger Jimmi.

Längre bak står Karin Lungren och Anna Hogsta, klasskamrater i sjuan.

– Jag har lyssnat lite på honom innan. Han är bra, säger Karin.

– Och bra på att få med publiken, fyller Anna i.

ANNONS