Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Fyraåriga Klara har fått ett nytt husdjur i trädgården

I flera dagar har en älgtjur gjort sig hemmastadd på Kapelle i en familjs trädgård. Där lägger han sig till rätta om kvällarna och festar på den danska äpplesorten Ingrid-Marie.
– Han heter Glenn, säger Klara, 4 år.

Att ha en älg boendes i sin trädgård hör inte till vanligheterna, inte heller att sker i de centrala dealarna av en stad. Men mot alla odds har Uddevallafamiljen på Kapelle sedan i torsdags haft besök i trädgården av en tjur.

– Han lägger sig under vårt äppleträd på baksidan, säger Linnea, som är mamma i familjen.

De upptäckte älgen sent på torsdagskvällen när tjuren vandrande mellan grannhusen. Tjuren stod först och åt vid grannens buske men hittade snart familjens äppleträd och gjorde sig hemmastadd där. Dagarna gick - och älgen har fortsatte att komma tillbaka.

– Han är här hela tiden. Han står här ljust nu. Först så tänkte jag att honom ser vi nog inte igen, men han hänger kvar, säger Linnea under söndagseftermiddagen.

Glenn med den stora rumpan

Fyraåriga Klara är ganska mallig när hon berättar för klasskamraterna om sin nya vän. Att ha fått ytterligare ett djur hemma, utöver katten Oliver, har gjort henne överförtjust. Tillsammans med mamma Linnea har de döpt tjuren till Glenn.

– Han är svartbrun, och har en mage, och ben, och en liten svans med en stor rumpa, berättar Klara när hon beskriver tjuren.

Älgen har inte visat någon aggressivitet men mamma Linnea berättar att stegen mellan bilen och hemmet de senaste dagarna har gått lite extra fort för familjen.

– Vi får kolla var han är innan vi går in och ut, och drar inte direkt fötterna efter oss om man säger så.

Efter att ha kontaktat bekanta med jägarkunskap tror familjen att det rör sig om en två eller treåring som just tappat hornen. I mankhöjd ser tjuren ut att snitta på omkring två meter. Men namnet Tova-Lina, som också var uppe på tapeten, ströks efter expertutlåtandet och landade i namnet Glenn.

– Han bor egentligen i skogen.... men där finns inga äpplen, konstaterar Klara.

Glenn beskrivs som en livsnjutare till älg och tillsvidare kommer familjen att hantera tjuren med varsamhet. Förhoppningsvis ger han sig självmant tillbaka till skogen när äpplena är slut.

Tills dess har Glenn familjens tillåtelse att använda husets baksida som sovrum.