Fyra som kan vinna pris för bästa byggnadsvården

Hus vars arkitektoniska värden har bevarats genom förändring förtjänar ett pris. Samhällsbyggnadsnämnden har nu fyra kandidater att välja mellan som mottagare av kommunens byggnadsvårdspris. Utöver byggnadsvårdspriset finns även kommunens arkitekturpris men detta kommer inte delas ut i år.

ANNONS
|

Byggtakten är relativt hög i kommunen, men ändå har inte samhällsbyggnadsnämnden hittat några kandidater till arkitekturpriset.

– Det byggs, men vi vill kanske ha något som utmärker sig också. Det har varit mycket kataloghus, svårt att hitta någon godbit, säger Anna Magnusson, bygglovshandläggare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Placering, utformning och kulturvärde är kriterier som nämnden tittar på för att hitta det hus som bäst förtjänar arkitekturpriset. Med andra ord handlar det om att kombinera tradition med nytänkande, menar Anna Magnusson.

För byggnadsvårdspriset däremot har bevarandet av gammal stil tidigare vägt tungt i valet. I Lyckorna har fastighetsägaren anpassat en byggnad till det ursprungliga formspråket genom val av detaljer och material.

ANNONS

Mottagaren av byggnadsvårdspriset behöver dock inte ha bevarat en byggnad pietetsfullt i ursprungligt skick utan kan också ha bevarat de byggnadshistoriska värdena genom en förändring av byggnaden som får ny och gammal stil att smälta ihop till en enhet, resonerar juryn som nominerat fyra objekt efter förslag från allmänheten. Betoningen av förändringen hos byggnader som värdefullt kan också tolkas som en vägledning för vilka renoveringar och ombyggnationer som kan vara aktuella för byggnadsvårdspriset.

– Ja, för vi har inte fått in så mycket nomineringar, säger Anna Magnusson.

Forshälla-Sund var en tidigare kvarn och har nu byggts om till bostadshus, något som Bohusläningen uppmärksammade i ett reportage i augusti. Byggnadsteknik, material och metoder i den gamla kvarnbyggnaden har ett byggnadshistoriskt värde, anser juryn.

LÄS MER:Omvandling av kvarn till hus ett mångsidigt bygge

En fastighet i funkisstil i Knähammar har inte byggts om i något större avseende. Däremot har fastighetsägaren kompletterat den ursprungliga huskroppen med en tillbyggnad "som speglar två tiders funktionalistiska formspråk".

I Lane-Ryrs Röd är den fjärde kandidaten belägen. Bostadshuset på en tidigare bondgård har byggts till och byggts om. Det harmoniska samspelet med de omgivande byggnaderna motiverar nomineringen, enligt juryn.

ANNONS