"Gör om Röda kvarn till kulturhus!"

Nytt förslag: Gör om gamla Röda kvarn till ett kulturhus och bygg en utomhusscen bakom Hasselbackshuset!

ANNONS
|

Det tycker Solid Sound-arrangören Pontus Blom som ihop med flera personer skickat in ett förslag till kommunen. Ett förslag som nu har fått stort genomslag på både Facebook och kommunens digitala anslagstavla, Vivill i Uddevalla.

Det är Pontus Blom som ihop med flera andra personer arbetat fram en vision på olika delar av centrum. Förslaget ramlade in för en vecka sedan men har redan fått stor uppmärksamhet, inte minst på Facebook.

– Ja, det har fått ett enormt genomslag med 350 som gillar det.

Dessutom är det 54 som skrivit under förslaget på kommunens digitala anslagstavla Vivill i Uddevalla där vem som helst kan skicka in förslag på hur man kan förbättra centrum.

ANNONS

Förslaget är ännu bara ett utkast utan några kalkyler på vad det kan kosta men Pontus Blom är tydlig med att de vill arbeta fram ett medborgarförslag längre fram.

– Får vi fortsatt bra respons kanske vi kan ha ett färdigt förslag inom en månads tid.

Först och främst handlar förslaget om Röda kvarn-byggnaden på Kungsgatan som stått tom i flera år nu.

– Det är dags att vi börjar förvalta de lokaler som redan finns. Röda kvarn ligger centralt och står tom. Skulle man renovera upp den skulle det fungera som ett jättebra kulturhus och det skulle bli mycket billigare än att bygga nytt.

Han ser den i första hand som en musiklokal.

– Jag vet att flera musikföreningar sagt att det skulle vara perfekt för dem. Vi skulle kunna fylla huset med spelningar torsdag till söndag utan problem.

Men Röda kvarn skulle även ha plats för andra kulturyttringar som konst, dans och även föreläsningar och stand up.

– Möjligheterna är obegränsade. Man skulle till exempel kunna ha en galleria i entréhallen och dans skulle funka bra vid scenen. Jag tror vi skulle kunna ha aktiviteter där sju dagar i veckan.

De har också idéer för det gamla Hasselbackshuset som nu inhyser kommunal verksamhet.

ANNONS

– Det är ju ett av stadens mest intressanta hus som står helt tomt efter klockan 17.

– Det skulle vara perfekt för konsthall och ateljéer och även kaféer och pubverksamhet. Baksidan är ju helt fantastisk och har inte utnyttjats alls.

Där ser han möjlighet till en utomhusscen med plats för kanske 500-600 personer.

Även grustomten vid kvarteret Åberg behöver göras något åt. Här är idén en liten park med terrasser och en liten fontändamm.

– Det skulle kunna vara en mindre skridskobana på vintern.

Han kan inte nog betona vikten av kulturella aktiviteter i centrum.

– Det måste hända saker i centrum för att få folk att stanna kvar här.

ANNONS