Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gallionen får nya ägare

Gallionen får nya ägare. Fastigheten har sålts tillsammans med fem andra handelsmekkan för ett sammanlagt värde på 520 miljoner kronor.

Den förra ägaren Nordic Real Estate Partners köpte Gallionen i februari 2008. Redan två och ett halvt år senare väljer man nu alltså att sälja.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi har gjort bedömningen att det var ett bra läge att sälja fastigheten. Marknadsvärdet har ökat sedan vi tog över. Det har varit en god affär, så mycket kan jag säga, säger Johan Åström, fastighetschef på företaget.

Gallionen på Kilbäcksgatan har en sammanlagd yta på 6857 kvadratmeter. Av detta är knappt två tredjedelar affärsyta, en liten del lager och en knapp tredjedel innefattar parkeringsytor, samt arbetsförmedlingens lokaler. Hyresgästerna betalar omkring 13 miljoner kronor i hyra varje år.

De nya ägarna Kungsleden har köpt de sex fastigheterna i paket och kan inte specificera det exakta priset för just Gallionen. Om man värderar fastigheterna efter hyresvärde står dock Gallionen för omkring en femtedel av inkomsterna. Baserat på en sådan värdering borde alltså Gallionen ha en prislapp någonstans runt 100 miljoner kronor.

– Vi tyckte att det var ett bra paket som passar bra i vår portfölj. Det finns en stark köpkraft i svensk ekonomi just nu säger Thomas Erséus, vd för köpande Kungsleden.

Hur vill ni utveckla Gallionen?

– Det är för tidigt att säga något om förändringar just nu. Det största värdet är att ha bra hyresgäster och fungerande handelsverksamhet. Sen vill vi se till att vi har de bästa hyresgästerna och de butiker som folk vill ha i Gallionen. Vi har inga planer på att försöka ändra villkor eller höja hyror.

Den största hyresgästen i varuhuset i dag är Åhléns. Där har man fått knapphändig information om försäljning, men tagit emot nyheten med ro.

– Normalt så är ägarbyten inget dramatiskt, så länge det är en bra ägare som är villlig att utveckla fastigheten. Sen så brukar Åhlens ha så långa hyreskontrakt att ett ägarbyte inte påverkar, säger Daniel Svee, etableringschef på Åhléns.

De övriga fem fastigheterna som köpts av Kungsleden ligger i Eskilstuna, Katrineholm, Stockholm, Nyköping och Köping. Direktavkastningen på 520-miljonsköpet beräknas i dag ligga på åtta procent.