Går till grannkommunen – efter snart 14 år i Uddevallas tjänst

Han är mannen bakom upprustningen av Uddevalla centrum, men nu är det slut. Den 1 mars lämnar Stefan Björling för nya utmaningar på Orust.
– Ingen är oersättlig, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter nästan 14 år i Uddevalla kommuns tjänst är det nu dags för Stefan Björling att tacka för sig. Han kommer framåt att pröva sina vingar hos grannkommunen Orust, i rollen som kommunutvecklare.

– Jag har längtat lite efter att göra något annat. Speciellt ser jag fram emot att jobba med turismfrågor, säger Stefan Björling.

Redan under år 2021 avslutade Stefan Björling ett kapitel, när han gick från centrumsamordnare till att bli plan- och exploateringschef. Men att helt släppa taget om centrum har varit svårt.

– Jag har fortsatt hålla ett öga på att entreprenörer gör vad vi har beställt, att stenläggning plus belysningen ser bra ut och går runt och kollar lite sådär, säger han.

ANNONS

”Kronjuvelen”

I sitt arbete med upprustningen av Uddevalla centrum har Stefan Björling också blivit ett känt ansikte för många lokalbor. När beskedet kom, att han den 1 mars lämnar sin nuvarande tjänst, var det en hel del gratulationer och kommentarer som trillade in.

Men centrumprojekten har under årens lopp också stött på kritik från Uddevallaborna. Inte minst Hasselbacken och Maria Lundbäcks plats, vilken Stefan Björling själv beskriver som ”lite av kronjuvelen i den nya parken” och ett favoritprojekt.

– Jag brukar skämtsamt säga att jag får skäll för två saker – det jag gör och det jag inte gör, säger han.

Blir kvar i kommunen

Någon flytt till Orust är inte aktuell i nuläget. Stefan Björling kommer alltså fortsatt att skymtas på Uddevallas gator, om än i bostads- och fritidssyfte snarare än i yrket.

– Jag ser fram emot att hjälpa Lars Wallin på Uddevallakassetten, bära högtalarsystem och rodda konserter, säger den musikintresserade kommuntjänstemannen.

Det är inte heller första gången som han ger sig av till Orust. För några år sedan var Stefan Björling konsult i framtagandet av kommunens bostadsförsörjningsprogram. Den största skillnaden mellan Uddevalla och Orust, säger han blir storlek och andel kommunalt- eller privatägt, exempelvis inom vägsystemet.

Men innan det är dags att bege sig iväg till grannkommunen planerar Stefan Björling att ta lite ledigt och hälsa på sin dotter i England.

ANNONS

Ingen är oersättlig

Bohusläningen bad även den stora Bob Dylan-fantasten att beskriva sina snart 14 år inom kommunen i en låt. Svaret blev två - ”Changing of the Guards” och ”The Times They Are A-Changin’ ”.

– Ingen är oersättlig, vilket är väldigt skönt! Det är dags för att andra att över, säger Stefan Björling om låtvalen.

ANNONS