Mot samma mål. Miljöminister Lena Ek (C), Landshövdingen Lars Bäckström och Bohusläns samtliga kommunstyrelseordföranden diskuterade hur skutan Bohuslän ska styras mot en hållbar framtid. Biologen Stefan Edman är initiativtagaren till konferensen, som hölls på Ljungskile Folkhögskola.
Mot samma mål. Miljöminister Lena Ek (C), Landshövdingen Lars Bäckström och Bohusläns samtliga kommunstyrelseordföranden diskuterade hur skutan Bohuslän ska styras mot en hållbar framtid. Biologen Stefan Edman är initiativtagaren till konferensen, som hölls på Ljungskile Folkhögskola.

Gemensam kurs mot en hållbar framtid

Den gröna omställningen innebär både utmaningar och möjligheter. I går möttes representanter från alla Bohusläns kommuner för att diskutera vägen mot framtiden. På plats fanns även en entusiastisk miljöminister.

ANNONS
|

– Den här samarbetsandan, där alla ställer upp och visar sina bästa idéer för att bygga ett bättre Bohuslän är det som behövs för att möta framtidens utmaningar, sade miljöminister Lena Ek (C).

Vid dagens start samlades hon och Bohuslänskommunernas kommunstyrelseordföranden för fotografering på segelbåten Amazing Race; alla i samma båt, med samma mål – vem lägger upp den bästa rutten?

20 år efter Rio

Det är 20 år sedan FN sammankallade till Riokonferensen 1992. Där fastslogs handlingsprogrammet Agenda 21, som skulle bli ett handgripligt verktyg för såväl regeringar som kommuner att möta utmaningen med skenande miljöproblem.

Det är med 20-årsperspektivet i backspegeln som Stefan Edman, miljödebattör, biolog och författare, tog initiativet till gårdagens konferens.

ANNONS

– Vi har planerat för det här ett år. Politikerna har varit delaktiga och fått göra sin hemläxa. Det här är inte en konferens där man lutar sig tillbaka och lyssnar, utan där kommuner och företag bidrar med idéer för att bygga en attraktiv region.

Uppmuntran och uppmaningar

Konferensen hölls i Ljungskile Folkhögskolas lokaler och inleddes med en föreläsningsdel.

Lena Ek gav sin syn på utvecklingen sedan Riokonferensen och kom med både uppmuntran och uppmaningar. Bland annat flaggade hon för nya regler kring upphandling, som ska göra det lättare för kommuner att anlita lokala producenter som leverantörer till offentlig verksamhet. Hon manade även till medvetenhet när det gäller inköp av varor som innehåller eller är behandlade med kemikalier.

– Flödar vi våra system med kemikalier får vi problem med multiresistens. Det kommer att komma regleringar om detta, men börja titta redan nu på vad kommunerna köper in!

Utmaningar

Stefan Edman ställde i 13 punkter fram en bild av de utmaningar han ser för Bohuslän i framtiden. Han passade några bollar till Lena Ek, bland annat gällande strandstädningsproblematiken i Sotenäs kommun.

– Varje år flyter det iland 40 till 60 ton skräp från havet, mest plast. Det kan inte fungera så att kommunen själv ska betala det.

ANNONS

Utbyte av idéer

Den andra delen av konferensen bestod i ett idémingel. Kommunerna hade själva fått ta fram material som visade upp de satsningar man gör för miljön. Mats Abrahamsson (M) bar med sig ett hoprullat prospekt för en ny satsning i Sotenäs, där han är kommunstyrelseordförande.

– En slurryanläggning som gör att vi kan ta hand om restprodukter från fiskeberedningsindustrin, där mycket idag går in i kommunens reningsverk och sedan ut i havet. Det här är ett slutet system där man gör pellets av avfallet, som sedan kan användas att värma upp hus eller simhallen.

Hur upplever du dagen?

– Väldigt positivt. Det pågår samarbeten i många grannkommuner, men här får vi en konferens mitt i Bohuslän där vi kan bestämma oss för gemensam verkstad. Och det var bra att strandstädningsproblematiken i Sotenäs kom upp, säger Mats Abrahamsson.

ANNONS