Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ger nytt förslag på gc-väg till Ulvesund

Göran Kron i Ulvesund tycker att pontoner borde vara gång- och cykelväg mellan Ulvesund och Ljungskile.

Ulvesundsvägen är en vacker sträcka, men lämpar sig sämre för cyklister och fotgängare. Särskilt sedan vägen fick räcken som skydd ner mot vattnet. Med den förändringen blev också vägen smalare och blev sämre för oskyddade trafikanter, berättar Göran Kron.

– Som det ser ut i dag är det förenat med livsfara att ta sig den här vägen, säger Göran Kron som tagit fram ett förslag på gång- och cykelväg som sträcker sig totalt 900 meter.

– Den byggs med tre meter breda pontoner i 525 meter i vattnet från den gamla ångbåtsbryggan till en punkt där Kuststigen ansluter, förklarar Göran Kron som förlitar sig på att pontonerna i betong håller i 60 år och klarar miljön.

Förebild

Pontonerna är försedda med räcken och förses även med ett par plattformar där fotgängaren kan ta en paus och njuta av omgivningen, berättar han. Vägbanans nivå blir cirka 60 centimeter över vattenytan.

Finns det någon förebild till konstruktionen?

– Nej, inte exakt, men det finns en liknande anläggning i Hunnebostrand.

Beräkningarna över kostnaden för att uppföra en gång- och cykelväg enligt Göran Krons förslag har han själv beräknat till 15 miljoner kronor, medan det även finns andra lösningar och kostnader på 30 miljoner.

– Tidigare har man pratat om 30 miljoner att bygga cykelvägen. Det här förslaget kostar 15 miljoner och samtidigt får man en fantastisk strandpromenad, argumenterar Göran Kron.

Han har presenterat sin idé i en debattartikel och på Ljungskiles bomässa för en tid sedan. Reaktionerna har bara varit positiva, dock utan att det väckts några alternativa förslag på hur situationen ska lösas för gång- och cykeltrafikanter. Till kommunen har det också lämnats in en motion i ärendet.

Förstudie

Hur stor är förhoppningen om att gc-vägen ska bli verklighet?

– De har diskuterat detta i många, många år. Förra året gjordes vägbanken om med byte till lättare material. Att man inte i samband med det gjorde gång- och cykelväg har gjort att jag har väldigt svårt att tro att det i framtiden kommer att göras, säger Göran Kron.

Förslaget till konstruktion av gc-vägen är ett uttryck för frustration.

– Frustrerad blir man så klart när det inte händer något. De har hållit på och snackat hela tiden sedan jag flyttade hit för 25 år sedan.

Mot bakgrund till att det finns en motion som är under beredning i stadshuset, så det finns ändå lite hopp.

– Min förhoppning är att kommunen beslutar att göra en förstudie om det går att genomföra detta, säger Göran Kron.