HJÄRTLIGA POLARE. Hjärtumsbon Gert-Inge Norrström och Gert Carlsson har varit vänner, både i arbete och privat, i över 25 år.” Vi kan prata om allt, och även tjafsa om det behövs”, säger de och tipsar om hjärtliga platser i Hjärtum inför alla hjärtans dag.
HJÄRTLIGA POLARE. Hjärtumsbon Gert-Inge Norrström och Gert Carlsson har varit vänner, både i arbete och privat, i över 25 år.” Vi kan prata om allt, och även tjafsa om det behövs”, säger de och tipsar om hjärtliga platser i Hjärtum inför alla hjärtans dag.

Gert och Gert om vänskap i Hjärtum

Hur hjärtliga är folk i Hjärtum? Kan vännerna Gert och Gert ge sin syn på saken? Eller kanske prästen/komministern Marcus? Vi gjorde ett nedslag i bygden inför alla hjärtans dag.

ANNONS
|

I Hjärtums tätort bor cirka 400 människor i varierande åldrar. Det finns ingen mataffär, inget fik, brandstationen är sedan länge nerlagd – men så finns det mycket annat smått och gott. Som Hjärtumsgården, Utby bastu, kyrkan, en förskola/skola – och inte minst – en stark ”Hjärtumsanda” – som flera vi talat med vittnar om.

Som exempelvis Gert-Inge Norrström (även kallad Gert) som bor mitt i hjärtat av Hjärtum. Han flyttade hit för ett år sedan med sin fru och stortrivs.

– Vi kände oss båda ”hemma” och välkomna direkt. Grannarna, där alla kände alla, bjöd in oss i värme och gemenskap. Och så är det så vackert här.

ANNONS

Gert-Inge tittar på sin kompis Gert Carlson, som bor tio minuter längre bort i Lilla Edet. Han nickar instämmande.

– Det är fint här, vi ska visa er en jättefin plats som ligger bara ett par minuter härifrån. Jag vet väl inte så mycket om Hjärtumsborna, men jag vet att det finns en stark ortsanda här. Det blir nog så på mindre ställen, att man håller ihop.

Apropå att hålla ihop är det just vad Gert-Inge och Gert har gjort i närmare 25 år nu. De är både arbetskollegor på SCA, pappersbruket i Lilla Edet, och umgås privat.

– Vi började som arbetskamrater och blev vi tajta kompisar. Det fungerar bra. Vi är rätt olika, både på jobbet och privat, med kompletterar liksom varandra, säger Gert-Inge.

Gert håller med. Han säger att med Gert-Inge går det att prata med om i stort sätt allt, både lättare och djupare saker, och så har de ett stort gemensamt intresse.

– Vi är båda gamla hockeyspelare, så det blir en del sportprat. Men vi gör även saker ihop med våra respektive, åker på spa, går på teater och sådant där.

När vi kommer in på vad herrarna ska göra på alla hjärtans dag vrider de på sig.

ANNONS

– Jag ska fira med min dotter som fyller 30 år, hon bor på Malta. Vi ska hämta henne direkt vid flyget i morgon och gå ut och käka. Det blir fint, säger Gert-Inge.

Gert försöker glida sig ur ämnet, men så kommer det till slut fram att han faktiskt är nykär!

– Man kan väl säga att jag fick mitt hjärtefirande förra helgen. Min särbo bor i Helsingborg så då var jag där. Vi träffades i somras via gemensamma vänner, säger Gert och ler.

Även om Gert och Gert-Inge säger att de inte är ett dugg romantiskt lagda, kan man ana en viss strimma romantik.

– Vi går bort till vattenfallet, där är så otroligt vackert, säger Gert-Inge och visar ett foto på sin hustru vid fallet.

– Visst är hon fin?

På frågan om det finns fler hjärtliga ställen i Hjärtum, säger Gert-Inge ”testa med kyrkan”.

Vid kyrkan står komminister Marcus Stille, han har just varit på en videoinspelning om dopet, och tycker att det känns roligt att ”göra media” två gånger på samma dag.

Vi går in i kyrkan och ställer den raka frågan: Hur hjärtliga är folk i Hjärtum?

– Hjärtumsborna är varma och engagerade människor som hyser stor kärlek både för varandra och för sin ort. Det finns ett driv här med starka eldsjälar som brinner extra för att alla ska trivas. Det finns mycket hjärta i Hjärtum.

ANNONS

Läs också: Barnhjärtan i fokus hela månaden

ANNONS