God gemenskap är det viktigaste på julbordet

Julfirandet smygstartades under tisdagen på Ryttaren Café och Aktivitetscenter. Det är trygghetsvärden Susanne Solefors som anordnar julbord för de äldre och även om maten är central, beskrivs gemenskapen som den allra viktigaste.

ANNONS
|

På Ryttaren Café och Aktivitetscenter hörs julmusik och doften av Janssons frestelse och stekta köttbullar sprider sig i middagssalen. Här är det uppdukat för 45 personer, och inte en enda stol är ledig.

Susanne Solefors som är trygghetsvärd har tillsammans med aktivitetssamordnare Malin Strömberg anordnat ett litet julfirande för de äldre.

- Det är superpopulärt med lite traditionellt julfirande såhär. Sedan vi startade vår verksamhet för 6-8 år sedan har det vuxit hela tiden, berättar Susanne Solefors.

Tack vare ekonomiskt stöd från frimurarordern i Uddevalla har man kunnat duka borden och servera allt som kan tänkas höra hemma på ett klassiskt svenskt julbord. Men det är kanske inte maten som är det mest centrala.

ANNONS

- Gemenskapen här är det viktigaste. Att få komma utanför de egna fyra väggarna och träffa folk betyder väldigt mycket, säger Håkan Lindgren som tillhör den svenska frimurarorden.

Och stämningen kring borden verkar vara på topp.

- Ja, folk ser glada ut. Det är fint att få träffas över en bit mat, säger Håkan Lindgren.

Susanne Solefors har dagen till ära klätt sig enligt julens traditioner i rött. Det är mycket att stå i men allt görs med ett stort leende och nära till skratt.

- Jag skulle aldrig ha klarat det utan min kollega Malin Strömberg och de som engagerar sig ideellt. Sedan har jag samlat lite nära och kära här också. Min son Marcus är hovmästare, berättar Susanne Solefors.

Den personliga favoriten på julbordet är svår att välja.

- Jag tycker ju allt är gott. Men kanske Janssons frestelse, det är alltid kanoners!

ANNONS