Gräsbrand vid värmeverket – räddningstjänsten är på plats

Strax efter halv fyra på tisdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en gräsbrand vid Brattåsverket i Uddevalla. Vid 18-tiden arbetade räddningstjänsten fortfarande med eftersläckningsarbetet.

ANNONS
|

Vid klockan 15.31 på tisdagseftermiddagen fick SOS alarm in flera larm om en pågående gräsbrand vid Brattåsverket i Uddevalla.

– Vi har fått ett 40-tal samtal om att det brinner, sa William Kokkonen på SOS Alarm.

Räddningstjänsten åkte till platsen med två enheter och påbörjade ett släckningsarbete. Enligt räddningstjänsten var det en gräsyta på 500 kvadratmeter som brann.

Vid 18-tiden var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen och höll på med eftersläckningsarbete, men kunde efter en stund lämna platsen helt.

Larm om flera andra bränder

Strax efter att räddningstjänsten larmades till branden vid Brattåsverket kom det larm om att det skulle brinna vid Lövåsberget vid Skeppsviken.

ANNONS

– Vi har fått samtal om att det brinner med öppna lågor och är rökutveckling, sa William Kokkonen vid 16-tiden.

Räddningstjänsten hittade inte branden och lämnade därför platsen.

Samtidigt kom ett larm om att det brann i skogen i Kråkeröd, norr om Hogstorp.

– Men sen kom ett samtal där de sa att de hade släckt branden själva, säger Claudia Giaré på SOS Alarm.

Vid 19.15 tiden kom nästa larm. Denna gången brann det på Härnäset i Lysekils kommun.

– Inringaren uppfattar det som att det brinner på en yta som är 50 gånger 200 meter. Räddningstjänsten har skickat fem enheter, men ingen är på plats än, säger William Kokkonen vid 19.30.

Räddningstjänsten skickade enheter från Lysekil, Brastad och Munkedal till branden, men kunde efter en timme skicka hem enheten från Lysekil.

– Det går bra för dem. De har släckt av den initiala branden och nu håller de på att släcka glödbränder, säger Mona Hedhman, vakthavande befäl hos räddningstjänsten vid 20.15-tiden.

Vid 22 tiden kunde räddningstjänstens sista enhet lämna platsen där det hade brunnit.

Tidigare under eftermiddagen larmades räddningstjänsten till en gräsbrand i närheten av ett bostadshus utanför Högsäter i Färgelanda kommun.

SMHI varnar för hög brandrisk

SMHI utfärdade under tisdagen en varning för gräsbrand som gäller hela Götaland och stora delar av Svealand. Meteorologen Max Schildt menar att den soliga perioden riskerar att torka ut gräset ännu mer och att det i veckan kommer råda en brandrisk i stora delar av södra Sverige – däribland Bohuslän.

ANNONS

– Det gäller nu att ta det försiktigt när man eldar. Det finns en stor spridningsrisk, även om det är härligt och efterlängtat med värmen.

ANNONS