Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sofia Ludvigsson och Lotta Leijon  har lagt märke till de övergivna odlingslådorna och dragit igång en ny förening för att ta över skötseln. Bild: Kenneth Eriksson
Sofia Ludvigsson och Lotta Leijon har lagt märke till de övergivna odlingslådorna och dragit igång en ny förening för att ta över skötseln. Bild: Kenneth Eriksson

Grön förening väcker nytt liv i stadsodling

Det har sett ganska visset ut för stadsodlingen i sedan det senaste försöket inte riktigt slog rot. Men nu kan odlingsformen ha kommit på grön kvist igen.

Vid Södertullsplatsen står några övergivna pallkragar fyllda med jord, och har så gjort sedan något år tillbaka när en tidigare förening startade denna stadsnära odlingsform. Anledningen till att aktiviteten upphörde är att de största entusiasterna flyttade från Uddevalla, berättar Anna-Karin Strandberg på Studiefrämjandet vars hållbarhetsforum Café Planet var fröet till den första gruppen.

– Jag bor intill, gick förbi de gamla odlingslådorna och såg att de inte var i bruk – jag ville odla, berättar Lotta Leijon som sedan dess startat Uddevalla stadsodling och blivit ordförande för föreningen.

– När jag tittade på det hela var det krångligt att dra igång, men då kände jag att jag verkligen ville ta mig igenom krånglet, säger Lotta Leijon om den förening som krävdes för att kunna söka det polistillstånd som också var nödvändigt.

Administration

Med den erfarenheten bakom sig vill hon verka för att det ska bli lättare för andra att odla, inte bara rent arbetsmässigt utan också genom att bespara andra stadsodlare jobbet med administrationen kring en förening.

– I år satsar vi bara på att få in medlemmar, sen vill vi bilda en stark förening som kan stå på egna ben och stötta andra som vill starta på andra ställen, säger Lotta Leijon som vill undvika att även denna förening försvinner på grund av att föreningsarbetet hänger på en enda person.

Efter den tunga startfasen är passerad har det varit lättare för de nya stadsodlarna, bland annat genom den uppmuntran och stöd som kommunen givit. Även kommunen har dock regler för hur stadsodling får gå till. Reglerna som bland annat förbjuder kemiska bekämpningsmedel och inte tillåter uppförandet av växthus med glas är logiska och inte så svåra att följa, menar Lotta Leijon.

Samordna stadsodlingen

Syftet med odlingen är inte mer sofistikerad än att det är i liten skala och för nöjes skull.

– Föreningen kommer inte att lägga sig i så mycket om vad man odlar eller varför. Föreningen är bara till för att samordna stadsodlingen. Däremot har vi sagt att det ska vara öppet för alla, utan medlemsavgifter och andra kostnader. En barnfamilj ska inte fundera över om den kan vara med, barnen ska vara med om de vill odla, deklarerar Lotta Leijon som tillsammans med Sofia Ludvigsson och Sebastian Johansson utgör styrelsen.

Bakom stadsodlingen på andra håll i världen finns filosofier om den gröna staden, nyttan med att odla själv och vikten av att odla själv eftersom övrig odling av bland annat grönsaker kanske inte räcker till i framtiden. För Uddevalla stadsodling är filosofin mera jordnära.

– Egen försörjning är inte realistisk på den här ytan, det behövs minst en kolonilott, konstaterar Lotta Leijon.

– Jag har inga stora tankar om att förändra världen. Det har ett stort värde för mig att gräva i jorden och för min dotter att kunna plocka jordgubbar från en planta, kanske får hon en bättre bild av naturen och förstår varifrån maten kommer.