Fortsatt stängt på Noras hus.
Fortsatt stängt på Noras hus. Bild: Elisabeth Hvittfeldt

Grönt ljus för ensambemanning på akutboende

Akutboendet Noras hus i Uddevalla får minska bemanningen konstaterar Arbetsmiljöverket efter en tillsyn. Men det är fortfarande oklart när boendet kan slå upp dörrarna igen.

ANNONS
|

Akutboendet Noras hus stängde i fredags efter skyddstopp och på måndagen är boendet fortfarande stängt. Anledningen är att huvudmannen för boendet vill minska bemanningen till en person på natten, vilket personalen menar är en säkerhets risk.

På måndagen gjorde Arbetsmiljöverket tillsyn och konstaterade att man kan minska bemanningen.

– De konstaterade att vi kan ha öppet med en personal på natten, om vi har två som arbetar när de boende kommer. Men vi behöver också utbilda personal och få bättre rutiner för larm, just nu väntar vi på det fullständiga protokollet om de åtgärder som behöver göras, säger Johan Birging, församlingschef på Uddevalla pastorat, som är huvudman för boendet.

ANNONS

LÄS MER:Akutboende stänger efter skyddsstopp

Innebär detta att ni har råd att fortsätta driva boendet?

– Ja, vi ville aldrig stänga det och det var därför vi behövde minska bemanningen. Det stängdes för att det utfördes ett skyddsstopp.

Den personal som varslades kan nu komma att utbildas och anställas igen, men när boendet kan öppna är fortfarande oklart.

– Det beror på när vi får protokollet och när vi åtgärdat det som behövs. Men vi hoppas att kunna öppna så snart som möjligt kanske nästa vecka.

– Det är bra att det har utretts och vi nu vet vad som gäller, det tråkiga är förstås när det drabbar en tredje part.

"Är av största vikt att öppna så snart som möjligt"

På måndagskvällen hade pastoratet möte med kommunen och Saronhuset för att diskutera arbetsmiljön på boendet men också om driften kan tas över av Saronhuset.

Ann-Charlotte Gustafsson, ordförande för Socialnämnden
Ann-Charlotte Gustafsson, ordförande för Socialnämnden Bild: Edwin Bergström

Ann-Charlotte Gustafsson, ordförande för Socialnämnden, var med på mötet.

– Det är av största vikt att de kan öppna så snart som möjligt igen, vi har andra boenden i kommunen men inte akutboenden så det fyller ju en viktig funktion, säger hon.

– Det jag fick till mig är att man nu arbetar för att snarast öppna igen.

Om att Saronhuset ska ta över driften beslutades däremot inte på måndagen.

ANNONS

– Det var i princip klart för att fatta beslut, men frågan skickades tillbaka för att först tas upp i församlingarna och styrelsen, säger Birging.

Bohusläningen har sökt skyddsombudet.

ANNONS