Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kampenhof väst är ett av parkeringsområdena där det blir gratis att parkera första lördagen varje månad. Bild: Lasse Edwartz

Gratis lördagsparkering en gång i månaden

Som respons på ett initiativ från butiksägare i centrum, som försöker locka folk till stan med aktiviteter första lördagen varje månad, erbjuder kommunen nu fri parkering vid dessa tillfällen. Men inte överallt. Här ska du ställa bilen för att slippa betala.

Det var i början av januari som en rad näringsidkare samlades och presenterade sina planer.

LÄS MER: Nytt nätverk lockar med tipspromenad i centrum

På torsdagen kom beskedet från Uddevalla kommun, att det ska vara gratis för allmänheten att parkera under dessa lördagar.

– När det finns ett driv från butikerna så vill vi också sända signalen att det är bra med sådana initiativ, säger centrumsamordnare Stefan Björling.

Redan nu på lördag blir det därmed avgiftsfritt på följande parkeringsområden: Kampenhof väst, Museigatan, Östra station, Agneberg (Lönner), Simhallen och Södra hamnen. Fast de mest centrala p-platserna utmed gator omfattas inte.

– Där vill vi ha en hög omsättning eftersom det både gynnar handlarna och minimerar söktrafik, säger Stefan Björling.

De aktuella lördagarna ska följas av fler tillfällen under 2019 med gratis parkering i centrum. Fast det är något som först måste beslutas av samhällsbyggnadsnämnden. Det handlar om till exempel studentfirandet, nationaldagen, Uddevallakalaset, Bohusracet och Häng på hamngatan.

Hur mycket intäkter förlorar kommunen på detta?

– Förra årets tapp bedömdes till hundratusen kronor. Men blir det fler som handlar och trivs i centrum så gynnar det också kommunen. Vi testar och ser hur det fungerar och så får vi utvärdera senare om det ger vad vi hoppas på, säger Stefan Björling.