Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På fler än 500 p-platser i Uddevalla parkerar man gratis veckorna kring jul. En tanke är att långväga julbesökare ska ha någonstans att ställa bilen. Bild: David Scherman
På fler än 500 p-platser i Uddevalla parkerar man gratis veckorna kring jul. En tanke är att långväga julbesökare ska ha någonstans att ställa bilen. Bild: David Scherman

Gratis parkering är kommunens julklapp till medborgarna

Gratis parkering på p-platserna kring centrum över jul har blivit en tradition. Ett tekniskt fel på p-automaterna blev till en fin gest från kommunens sida.

På fem större p-platser kring centrum är det helt gratis att parkera i drygt två veckor runt jul från 21 december till 6 januari.

– Det är enklare för alla som hanterar parkeringsplatserna om det skulle bli något fel på automaterna kring högtiderna, säger Paula Nyman, tillförordnad enhetschef, Trafikavdelningen, Uddevalla kommun.

Det började med ett tekniskt fel som inträffade för några år sedan. Parkerare kunde inte checka ut från sina parkeringsplatser. Eftersom sådana fel kan vara svåra att åtgärda under julledigheten valde kommunen i stället att sätta säckar över automaterna och låta parkeringen vara fri.

Den fria parkeringen har blivit en tradition.

– Det blev mycket uppskattat och nu är det en julgåva till medborgarna, som en good-will grej, förklarar Paula Nyman.

De fem centrala parkeringsplatserna som ägs av kommunen ligger strax utanför den dyraste zonen närmast Kungsgatan. Det gäller p-platserna Kampenhof, Museigatan, Södra Hamnen, Lönner och Östra station med tillsammans över 500 p-platser.

Priset för en dygnet runt-parkering på exempelvis Kampenhof är 30 kronor. Kommunens julklapp till medborgarna kan därför vara värd över 100 000 kronor. Mellan 21 december och 6 januari är det bara sju vardagar med full betalning på kommunens parkeringar. De övriga är röda dagar i almanackan.

I början av september beslutade kommunfullmäktige dessutom om fri parkering på vissa av de nämnda p-platserna under ytterligare tio dagar 2018, så som vårens kick-off i centrum, nationaldagen, studenten, nattsudd, hamnfesten, häng på Hamngatan och Uddevallakalaset. Kostnaden för den gåvan beräknas också till 100 000 kronor.