Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gruppledararvoden införs i Uddevalla

Det blir nya, höjda arvoden till gruppledarna i partierna som är representerade i Uddevallas kommunfullmäktige. Det slogs fast på onsdagen efter en votering i frågan.

Under onsdagskvällen var majoritetens förslag om införandet av ett särskilt gruppledararvode till partierna i kommunfullmäktige uppe för beslut. Det är en gruppledare för varje parti, och partierna väljer själva vem som ska vara gruppledare.

Miljöpartiets Jarmo Uusitalo presenterade förslaget med en lång presentation. En av huvudpunkterna var att den extra kostnaden för arvodena inte blir så stor för kommunen i jämförelse med den totala budgeten. Han drog även jämförelsen med vad politiken kostar i andra kommuner.

– Koncentrerar vi oss på kommuner i samma storleksordning så kommer vi upp i samma snitt. Vi ligger ett par kronor under.

– Den tolkningen jag gör i sammanhanget är att Uddevalla kanske inte kan betraktas som extremt vad det gäller de politiska kostnaderna, berättade han.

LÄS MER: "Fullständig cirkus" inför beslut om arvoden för miljoner

LÄS MER: Kritiserat förslag skjuts upp - förnekar att det har med kritiken att göra

"Gynnar oss själva medan personalen sliter hårt"

Förslaget har mötts av kritik, vilket också luftades under sammanträdet. Annelie Högberg (S) var en av politikerna som tog tillfället i akt.

– Ni sänder ut fel signaler när vi samtidigt står inför stora besparingar. Personal kommer få arbeta hårt för att nå de politiska målen vi har satt. Vi kan inte sända signaler att vi gynnar oss själva medan personalen sliter hårt ute i verksamheterna, slog hon fast.

Centerpartisten Torsten Torstensson gick också med i kritiken trots att hans parti i övrigt stödjer förslaget.

– Förespråkarna pratar om att det bara är nålpengar vi pratar om i den stora kommunala budgeten. Det må så vara men nålarna sticker i ögonen på den vanliga medborgaren och bäddar för politikerförakt, uttryckte han.

LÄS MER: Ny öppen intern kritik - sprickan i majoriteten växer

Kostnad: tre miljoner

Efter en lång debatt med många talare krävdes slutligen en votering i frågan. Ja-sidan vann med 30 röster emot nej-sidans 24 röster. Sverigedemokraterna avstod från att rösta i frågan.

Detta hade man beslutat göra ifall man inte fick igenom sitt egna förslag om att minska arvodet till andre vice ordförande i nämnderna för att på så vis flytta pengar till gruppledararvoden. Det förslaget röstades ner tidigare under kvällen.

Enligt förslaget ska gruppledarna få ett arvode som motsvarar 25 procent av en heltid. Det ska regleras i kommunens riktlinjer, vilket förenklat innebär att det räknas ihop med övriga fasta arvoden så att en och samma politiker inte kan få mer än maxtaket på 100 procent i arvode.

Sammanlagt beräknas kostnaden bli tre miljoner kronor.

LÄS MER: Nej till SD-förslag om sänkta arvoden till politiker