Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kriminologen Leif GW Persson tror att domen kommer att fastställas i hovrätten. Bild: Erik Simander/TT
Kriminologen Leif GW Persson tror att domen kommer att fastställas i hovrätten. Bild: Erik Simander/TT

GW om domen för mordet på Wilma Andersson

Leif GW Persson har följt Wilma-fallet sedan start och trodde redan i maj att gärningsmannen skulle bli fälld i tingsrätten. Nu är 23-åringen dömd till livstidsfängelse för mord och kriminologen tror inte att domen kommer att ändras i hovrätten.

Under måndagen meddelade Uddevalla tingsrätt att straffet för den 23-årige man som mördat Wilma Andersson får lagens hårdaste straff, livstids fängelse.

Han döms för både mord och brott mot griftefriden efter att ha bragt 17-åriga Wilma om livet i november förra året i parets gemensamma lägenhet.

Kriminologen Leif GW Persson har följt rapporteringen kring Wilma Anderssons försvinnande och har nu även tagit del av domen.

LÄS MER: GW om Wilma-fallet: "Han kommer dömas för mord"

– Han får nog räkna med att sitta i 20 år alla fall. Jag är övertygad om att domen kommer fastställas. Hovrätten i Västsverige är ganska formella och det är mycket ovanligt att man ändrar på den här typen av domar, säger han.

”Det där är bara larv”

23-åringen, som hela tiden nekat till brott, har under både förhör och i domstol hävdat att fler nycklar till lägenheten funnits i omlopp och även kritiserat att kroppsdelen hittas först två veckor efter hans gripande. En förklaring som kriminologen sågar helt.

– Det där är bara larv. Det finns inte utrymme i tidslinjen för en annan gärningsman efter hans gripande på tisdagsmorgonen. Däremot anser jag att killen måste ha haft hjälp med att ordna en bil för att forsla bort kroppen, och detta är en kritik som jag har framfört även till polisen, säger han och fortsätter:

– Redan söndagen efter försvinnandet var flickans förälder på plats i lägenheten som då var städad från blod och utan spår av flickan. Vilket jag anser tyder på att han gjort sig av med delar av kroppen redan dagarna innan. Det var först på måndagen som han disponerade en bil från jobbet. Så jag tror att detta är något som han har fått hjälp med, säger han.

Från gripande till dom

Att livstidsdomen redan är avkunnad mot 23-åringen tycker Leif GW Person är exceptionellt och berömmer polisens snabba arbete. Fallet menar han kan jämföras med ett annat försvinnande som ägde rum strax efter Wilmas, fast i Skåne.

– Emilias försvinnande i Skåne rubriceras också som mord och skedde strax efter Wilmas. Men i det fallet har åtal inte väckts än, och detta skulle jag säga ligger närmare till hur det brukar se ut.

Vad tror du om gärningsmannens framtida tillvaro i fängelset?

– Han är ju inget charmtroll direkt, den här typen av brottslighet är inte speciellt uppskattad hos andra intagna och det är inga 17-åriga tjejer som han kommer att sitta med. Det är killar med hår på bröstet om man säger så. Det kan nog finnas skäl till att anta att han kommer att behöva hållas åtskild. Han kan nog komma att få det ganska knepigt, säger han.