Katterna Hoppsan och Freja omhändertogs förra sommaren och blev snabbt ett kärlekspar och fick ett gemensamt hem.
Katterna Hoppsan och Freja omhändertogs förra sommaren och blev snabbt ett kärlekspar och fick ett gemensamt hem. Bild: Gunilla Möller

Högsäsong för hemlösa katter – eller?

Internationella kattdagen infaller den 8 augusti. Samtidigt börjar sommaren ta slut för många och begreppet sommarkatter smyger fram. Djurens vänner i Uddevalla har redan märkt av att hösten börjar komma, medan riksorganisationen inte vill använda begreppet sommarkatt.
– Sommarkatter är ingen grej, utan det sker året om.

ANNONS
|

I augusti avslutas semestern och höstens vardag tar vid. Många lämnar sina sommarstugor och beger sig hemåt. Men för Djurens vänner i Uddevalla väntar istället högsäsongen för hemlösa katter.

– Folk kan inte lära sig att en katt har ett lika stort värde som alla andra. Bättre att de köper en leksak än att köpa en katt, säger Gunilla Möller, ordförande för Djurens vänner i Uddevalla.

Hittar nya hem

Under denna sommar har organisationen i Uddevalla omhändertagit 15 stycken katter och kattungar på kort tid. Katterna som tas om hand om placeras sedan i olika jourhem tills de hittar nya permanenta hem.

Förra sommaren omplacerades alla katter som omhändertogs efter sommaren. Även katter som kommer in och är rädda lyckas återfå förtroendet för människor.

ANNONS

– Jag fick in en katt där jag tänkte det här kommer aldrig gå. Den var så mager och rädd. Men vi hittade ett fantastiskt jourhem som är väldigt bra med skygga katter och nu har den fått ett jättebra hem, säger Gunilla Möller.

Sommarkatter ingen grej

Djurens vänner består av 14 olika lokalföreningar runt om i Sverige. Deras riksorganisation samverkar mellan de olika föreningarna, men vill gärna inte använda begreppet sommarkatter.

– Vi vill inte använda sommarkatter, det är ingen grej utan det sker året om att katter lämnas eller far illa, säger Annica Sjöberg, sekreterare på riksorganisationen.

Enligt organisationen finns det över 100 000 hemlösa katter i Sverige och den siffran har legat på en jämn nivå de senaste åren. De ser saknaden av en lagstiftning på krav med kastrering och märkning som ett stort problem. I april 2019 trädde en nya lagen igenom som gjorde det straffbart att överge husdjur.

– Den lagen är helt verkningslös. Vi är besvikna att det inte blev krav på obligatorisk märkning, hur ska vi annars kunna bevisa vem katten tillhör, säger Annica Sjöberg.

Gunilla Möller i Uddevalla är mer hoppfull inför den nya lagen.

– Tycker den är mycket bra, men tror inte många kommer följa den. Men jag hoppas verkligen att den får effekt och vi som jobbar med det får något att stödja oss på, säger hon.

ANNONS

På internationella kattdagen kommer katterna hos Djurens vänner i Uddevalla få något extra gott. Nästa år får de fira dagen i sin nya lokal i centrala stan.

ANNONS