Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Testa dig efter oskyddat oskyddat sex - och använd kondom! Carl-Einar Häckner, Gigi Cederholm, Eva-Lena Swedenfeldt, Marion Meister, Ylva Bryngelsson och Charlotte Larsson, alla delaktiga i Kraftsamling klamydia, är eniga om budskapet.

Häckner vill se ökning av klamydian

En ökning av klamydian – men bara i statisktiken förstås. Att få fler personer att gå och testa sig är syftet bakom satsningen Kraftsamling mot klamydia som i veckan äger rum på Uddevallas gymnasieskolor.

Under två dagar kommer personal från Ungdomsmottagningen att finnas på plats med information till eleverna. Projektets galjonsfigur, Carl-Einar Häckner, gör en enmansföreställning som lyfter fram både det sköna med sex och diabilder med ruggiga skräckexempel av könssjukdomars konsekvenser.

– Klamydia är inte bara en ungdomssjukdom, men vi har valt den här målgruppen för att det är ett enkelt sätt att nå många människor, säger Ylva Bryngelsson, folkhälsoutvecklare i kommunen och projektets ledare.

Bara under det senaste kvartalet har antalet positiva testresultat för Klamydia ökat från 10 till 14 procent i Uddevalla. Ett självklart vapen mot spridningen är kondomen, som också förespråkas på bred front i projektet.

Även om Klamydia ofta går att bota med antibiotika kan man se allvarliga konsekvenser med en ökad spridning.

– Hiv smittar ju på samma sätt som klamydia, och har man redan en klamydiainfektion är det lättare att ta till sig andra virus, menar Charlotte Larsson, smittskyddsläkare.