Slutar. Inför GP:s stora granskning har Sven Magnusson sagt upp sig som rektor på Hällebergsskolan i Ljungskile.
Slutar. Inför GP:s stora granskning har Sven Magnusson sagt upp sig som rektor på Hällebergsskolan i Ljungskile. Bild: Jonas Lindstedt

Hällebergsskolan granskas – rektorn slutar

Bara dagar innan GP:s granskning av den religiösa friskolan har rektorn Sven Magnusson nu sagt upp sig.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har kunnat avslöja att den kristna Hällebergsskolan i Ljungskile, och ägaren Hällebergsförsamlingen, anklagas för att ha hjärntvättat och manipulerat barn. En granskning som på lördagen klockan 14.00 publiceras på bohuslaningen.se. Publiceringen, som består av flera delar, kommer inte ske i papperstidningen utan är exklusivt onlinematerial. Men det är självklart tillgängligt för alla som är prenumeranter.

Granskningen har tittat närmare på hur tätt skolan och kyrkan kopplade. Hur skattepengar flödar genom verksamheten och flera avhoppare menar att församlingen varit en sekt och att de under många år kontrollerat och lockat barn in i församlingen. Många av anklagelserna gäller elever som gått på skolan under 90-talet och början av 2000-talet. En kontroversiell skola som Bohusläningen tidigare har granskat och skrivit om.

ANNONS

Sammanlagt har de intervjuat ett trettiotal personer med kopplingar till församlingen och skolan, där en stor del varit elever. Minst åtta av eleverna har aktivt försökt ta sina liv. Minst lika många personer säger att man övervägt att göra det. De flesta kopplar hela eller delar av sitt dåliga mående till saker man upplevt i skolan och församlingen.

GP:s grävande reporter Michael Verdicchio har konfronterat Hällebergsskolans rektor Sven Magnusson och skolans huvudman, församlingsledaren Robert Åberg med anklagelserna. De förnekar många av avhopparnas anklagelser – bland annat att församlingen någonsin ska ha varit en sekt.

Vilken historia gjorde starkast intryck på dig?

– Det går inte att säga. Jag tycker att alla som ställt upp och berättar, både anonymt och öppet, är väldigt modiga. En del har fortfarande kopplingar till församlingen. Jag upplever inte att någon vill svartmåla skolan, utan snarare att många man vill få fram sina historier för att kunna gå vidare, säger Michael Verdicchio.

Flera av vittnesmålen är anonymiserade, varför?

– Många har fortfarande kopplingar till församlingen och är rädda för att bli utfrysta. En del mår så dåligt att de inte klarar av offentligheten. Vissa beskriver att familjer än i dag är splittrade på grund av saker som hänt i församlingen. Man är rädd för att förlora dem man älskar helt enkelt.

ANNONS
Avslöjar. GP:s grävande reporter Michael Verdicchio tillsammans med nyhetsredaktören Snezana Bozinovska.
Avslöjar. GP:s grävande reporter Michael Verdicchio tillsammans med nyhetsredaktören Snezana Bozinovska. Bild: Stefan Berg

Bara tre dagar innan publiceringen av första delen i denna granskning, nås dock Michael Verdicchio av beskedet att Sven Magnusson sagt upp sig som rektor. Magnusson var tidigare även ledare för församlingen.

Enligt ett brev som Hällebergsskolans ledning skickat ut till skolans föräldrar, är bakgrunden det som framkommit i granskningen.

"Sven har beslutat säga upp sig som rektor, för att ge en efterträdare möjlighet att arbeta utan att tyngas av anklagelser" skriver församlingsledaren Robert Åberg i brevet och fortsätter:

"Eftersom rektorsfunktionen står och faller med förtroendet så menar han att det bästa är att han träder åt sidan."

GP har sökt den avgående rektorn Sven Magnusson och församlingen, som hänvisar till ett skriftligt svar som skickats till skolan. Där förklarar Magnusson varför han slutar efter 26 år som rektor.

"Jag tar oerhört illa vid mig av anklagelserna, eftersom det varit en grundbult för mig att varje elev och förälder ska mötas med respekt. Den kritik som nu kommer har heller inte framförts direkt till mig eller skolan, utan kommer alltså via en journalist. Jag tror mig ha agerat gentemot de ganska få fall av integritetskränkning från personal mot elever, som någonsin kommit till min kännedom" står det i brevet.

"Samtidigt är jag medveten om att vi som skola inte alltid lyckats. Det är en enorm utmaning att arbeta med unga människor som står på tröskeln till vuxenlivet" skriver Sven Magnusson och fortsätter:

ANNONS

"Jag skulle välkomna en oberoende utredning, om det är möjligt, där saker och ting får redas ut på ett objektivt sätt."

– Även om de flesta anklagelser inte är riktade mot Sven Magnusson som enskild person, så är han ytterst ansvarig som rektor och före detta församlingsledare under tiden då mycket av det avhopparna beskriver ska ha hänt, säger Michael Verdicchio.

ANNONS