Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Fem hus var nominerade till årets arkitekturpris i Uddevalla. Nu är saken avgjord och i vinnarhuset "blickar man inte bara ut över havet och naturen, man är den del av den".

Under torsdagen beslutade samhällsbyggnadsnämnden vilket av de nominerade husen som ska få Uddevalla kommuns arkitekturpris. Och vinnarbyggnaden är ett fritidshus på Raneholmsudden vid kuststräckan mot Ljungskile.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I motiveringen beskrivs byggnaden bland annat med "poetisk känsla och ödmjukhet inför den plats man valt". En byggnad som håller "låg profil i landskapet men är uppseendeväckande väl uttänkt". "Här blickar man inte bara ut över havet och naturen, man är en del av den."

Huset ägs av Per och Hans Brattberg, som är barnbarnsbarn till arkitekten Arthur Brattberg. Den sistnämnde köpte Raneholmsudden 1918 och lät där uppföra ett bostadshus. Han var en svensk arkitekt som har ritat flera av de fastigheter som i dag finns i Uddevalla.

Det nu prisvinnande huset är ett av flera hus som finns på udden, och det har kommit till som ett projekt mellan ägarna, Sunningens Bygg och Inobi arkitekter.

LÄS MER: Husen som kan prisas som finast i Uddevalla