Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Direktupphandlingen är klar och nya taxibolag kommer ta över Kronans avtal. Bild: Patrick Sörquist

Här är taxibolagen som tar över efter Kronan

Taxibolaget Kronan förlorade 11 av 29 avtal hos Västtrafik efter att klagomål kring de kommunala serviceresorna nått orimliga höjder. Nu är det klart vilka bolag som kommer ta över. Men de nya avtalen - är tillfälliga.

Hundratals klagomål på kort tid tvingade till slut Västtrafik att säga upp flera avtal med taxibolaget Kronan. I ett pressmeddelande den 21 september meddelades det att flera områden som bolaget hade ansvar för, skulle sägas upp.

Beslutet gällde bland annat Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg.

LÄS MER: Västtrafik säger upp avtal med kritiserat företag

Taxibolaget själva menar att om de bara fått lite mer tid, hade kunnat åtgärda klagomålen.

Bohusläningen granskade alla klagomål som kommit in i Uddevalla kommun kring färdtjänsten efter att bolaget tog över avtalet. Flertalet av klagomålen gällde förseningar men kritik riktades även mot både förare och arbetsmetoder.

LÄS MER: Hundratals klagomål fick taxibolaget Kronan på fall

Nytt avtal men tillfälligt

Under tisdagen släpper Västtrafik ett nytt pressmeddelande som meddelade att två bolag nu kommer bli aktiva i Uddevalla.

– Det blir Majvillan Transport och Taxi Väst som kommer vara aktiva i Uddevallaområdet från och med 28 oktober, säger Åsa Björk på Västtrafik.

De två bolagen kommer även vara aktiva i Vänersborg och Trollhättan.

– Fram tills i juni nästa sommar. Därefter kommer den offentliga upphandlingen vara avgjord och då kan det hända att det blir nya parter och med nya avtal, säger hon.

Upphandlingen som nu har gjorts kallas en direktupphandling. Något som får ske under särskilda omständigheter inom lagen för offentlig upphandling.

– Det är för att vi inte ska stå utan fordon i vissa områden helt enkelt, säger hon.

LÄS MER: Demenssjuk grät när taxin kom