Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Här är Torp köpcentrums nya utbyggnad

Torp Köpcentrum bygger ut. Räkna med ett rejält tillskott av nya butiker och uppemot 300 nya jobb.

Håkan Pekkari, chef för Torp Köpcentrum, lättar på förlåten, åtminstone till en viss del. Det var i höstas som Thon Property, en del av Olav Thon-gruppen, köpte Torp. Drygt ett år efter att de förvärvat Coophuset och fastigheten som inrymmer systembolaget. Nu är det dags för nästa expansion.

– Vi börjar bygga om och ut första kvartalet 2018. Bygget blir mellan 40-50 meter ut från långsidan mot den befintliga parkeringen. Det blir en ny fasad med mycket fönster och en ny entré mitt på huset. På taket bygger vi 625 p-platser och hiss rakt ner till butikerna, berättar han.

I dag kan Håkan Pekkari avslöja att det är klart med ett hyresavtal med den norska sportkedjan XXL. Sedan pågår samtal med ett stort antal intressenter, omkring hundra stycken, varav inte alla hänger med i mål. Bland annat pågår diskussioner om ett lokalt koncept när det gäller mat och dryck. Överlag kommer det att finnas mer sådant.

– Och det blir ett rejält tillskott och vi kommer att få in nya butiker som inte finns i regionen. Vad som är positivt är att många vill prata med oss, det finns ett uppdämt behov. Sedan är det så att mycket hänger på tajmingen, många kedjor har sina egna planer för de närmaste åren och det är inte säkert att de passar in med våra, säger Håkan Pekkari.

Den del av parkeringen som kommer att tas i anspråk innebär att Torp köpcentrum växer från dagens cirka 35 000 kvadratmeter till 50 000 kvadratmeter. Dessutom är Ica Fastigheter inblandade i projektet, där de har en pågående process om vad de ska fylla sina 3 500 kvadratmetrarna med.

– Genom den här utbyggnaden får vi dubbla A-lägen, det vill säga det mest attraktiva läget. Inne kommer det att bli en helt ny struktur för hur du som kund går runt och handlar, men fortfarande kommer alla butiker att ligga i entréplan.

Utanför huvudentrén byggs ett eventområde. Här hoppas Pekkari på att man kan arrangera Bondens marknad, djurmarknader, musikuppträdande och andra event. En annan nyhet är att busslinjen dras om, på, enligt Håkan Pekkari, ett smidigare sätt än i dag, och bussen kommer att stanna alldeles i närheten av huvudentrén.

– Det ska bli den modernaste busshållplatsen som går att få, med fiberuppkoppling. Dessutom är det positivt med tanke på trygghetskänslan, att den ligger så öppet och synligt. Både för våra kunder och anställda. Och Omnibus är nöjt med läget.

De anställda ja, de kommer att få ett nytt p-hus på baksidan med plats för cirka 300 fordon. Trots att en del av den befintliga parkeringen tas i anspråk, kommer Torp köpcentrum att klara parkeringsnormen med råge. I dag är den 40 p-platser per 1 000 kvadratmeter. På den nya parkeringsytan på taket byggs det laddstationer för elbilar. Att bygga dem på taket underlättar vid en expansion av behovet då infrastrukturen redan finns på plats. En idé är också att sätta solpaneler på taket.

– När det gäller antalet anställda räknar jag med att vi går från dagens 700 till omkring 1 000 personer. I dag drivs butiker personaleffektivt, det behövs inte lika mycket folk, säger Håkan Pekkari.

Att det blev ett köp från Olav Thon Gruppen hade förstås att göra med att de visste vad som försiggick.

– Det har funnits utbyggnadsplaner tidigare, men man har befunnit sig i olika faser. Det blev för många som ville dansa samtidigt. Skillnaden i dag är att Thon äger allt.

Och då får vi även räkna in den mark som finns på andra sidan rondellen vid Plantagen. Den såldes en gång av norske exploatören Arild Aaserud till Steen&Ström..

– Jag har skakat hand med en intressent, men ingenting är skrivet, säger Håkan Pekkari om det 8 000 kvadratmeter stora området.

Kostnaden för investeringen är ännu inte officiell.