Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Priset delades ut på nationaldagsfirandet på Gustafsberg. Bild: Niclas Jonasson

Här är vinnaren av Uddevallas demokratipris

Sex var nominerade men bara en vann. Årets vinnare av Uddevalla kommuns demokratipris gör ett "jättefint jobb för en utsatt grupp", enligt Elving Andersson (C), kommunfullmäktiges ordförande.

Årligen delas Uddevalla kommuns demokratipris ut. Syftet är att uppmärksamma personer, föreningar eller en andra grupper som värnar om demokrati, mänskliga rättigheter eller motverkar olika former av diskriminering i Uddevalla.

Vinnaren får ett diplom och 10 000 kronor.

Nu står det klart att Brottsofferjouren tar hem 2019 års pris.

– Vi är stolta och glada. Ett demokratipris är för vår del något av det finaste vi kan få, säger Rune Andreasson, ordförande för Brottsofferjouren Bohus – Norra Älvsborg och fortsätter:

– Det stärker hela jouren och blir ett kvitto på att arbetet vi gör är uppskattat både från kommunen och invånarnas håll.

Prispengarna kommer att gå till kompetenshöjning och vidareutbildning av personalen. Det förebyggande arbetet kommer även att fortsatta med fler besök på skolor och olika samarbeten med föreningar när det kommer till våld mot kvinnor och olika demokratibrott.

– Till hösten kommer vi även att ha en FN-gala i Uddevalla för synliggöra mänskliga rättigheter, säger han.

Kommunfullmäktiges ordförande Elving Andersson (C) berömmer organisationen och arbetet som gjorts.

– De gör ju mycket för människor som är i en utsatt situation. De får sin röst hörde och tillgodosedda. De jobbar och ordnar föreläsningar om våld och våld mot kvinnor, säger han och lägger till:

– De gör ett jättefint jobb för en utsatt grupp.

Sex stod som nominerade till priset. Elving Andersson menar dock att fullmäktiges demokratiberedning, som är jury till priset, snabbt var överens.

– Vi hade ganska lätt för att enas om att det var Brottsofferjouren som skulle få motta priset, säger han.