Detta kort är taget vid Hornborgasjön den 6 april 2019. "Det var en enastående vacker soluppgång och ljudet av alla fåglars läten var mäktigt. Detta är för mig ett säkert vårtecken, när alla tranor har kommit på plats."
Detta kort är taget vid Hornborgasjön den 6 april 2019. "Det var en enastående vacker soluppgång och ljudet av alla fåglars läten var mäktigt. Detta är för mig ett säkert vårtecken, när alla tranor har kommit på plats." Bild: Jens Holmeros

Här är vinnarna i Bohusläningens läsartävling

Bohusläningen tycker att våren är härlig och det är tydligt att läsarna gör det också. 70 stycken bidrag kom in till "Läsarnas vårtecken i bilder". Tre vinnare har deklarerats varav förstapristagaren kommer att få göra ett besök på Nordens Ark.

ANNONS
|

Människor som grillar, fiskar och promenerar. Blommor, knoppar och insekter. Alla symboliserar på sitt sätt att våren är kommen. Men det kan bara var en person på förstaprispallen i en bildtävling och den här gången knep Jens Holmeros platsen med en fantastisk bild på två tranor.

Juryns motiveringar lyder:

"Tranornas majestätiska inflygning till Hornborgasjön tar andan ur en. Finstämt och dramatiskt på samma gång."

Jens Holmeros själv tar emot beskedet med glädje och säger att han fick jobba hårt för att fånga ögonblicket. Det blir tydligt att hängivenhet är en dygd.

– Det tog 833 bilder, skrattar han.

Att fånga ett ögonblick

Holmeros berättar att han är engagerad i Uddevallas fotoklubb och att han tycker det är något alldeles speciellt att fota djur.

ANNONS

– Det är häftigt att inte kunna styra över vad som händer framför dig. Det handlar bara om att fånga rätt ögonblick, säger han.

LÄS MER:Läsarnas vårtecken i bilder

Tanken var från början att fota Vintergatan med en vän en klar natt i april men gatubelysningen störde bilderna och det blev istället en tur till Hornborgarsjön. Först på plats, klockan 04.30 en lördagsmorgon, låg han och lyssnade i mörkret medens tranorna sakta vaknade till liv.

– Det var iskallt ute och vi frös något fruktansvärt. Men det var det värt. Ljuset kom suggestivt till den här magiska soluppgången och så tranorna som kom inflygande, "Där satt den", tänkte jag.

Som förstapris vinner Jens Holmeros Nordens arks mest exklusiva aktivitet: "Mäktigt möte", som innebär att en grupp på upp till sex personer får komma riktigt nära sitt favoritdjur tillsammans med en djurvårdare.

– Detta ska bli jättekul. Jag har funderat på att gå den här turen i snart två år och nu blir det äntligen av, säger han.

På andra- och tredjeplats

Två trisslotter delas även ut till Tobias Åberg som kom på andraplats med "Vitsippor som sträcker sig mot solen".

"En bild som i sin enkelhet lyckas fånga både djup och vårkänslor."

 Bilden är tagen den 28 april i Ljungskile.
Bilden är tagen den 28 april i Ljungskile. Bild: Tobias Åberg

Även Jessica Johansson vinner två trisslotter från juryn med en fantastisk bild på sin familj.

ANNONS

"Grillning, fiske och en svävande man med sin dotter i knät. Vårtecken och en häftig optisk illusion i ett."

"Vårt starkaste vårtecken är att grillen åker fram! Detta kort togs i Hällevadsholm på ”Grilludden”. Vår dotter Filippa sitter och fiskar och min sambo Jonas och vår andra dotter Bianca sitter på en sten som ser ut och sväva!" Denna bild är tagen 21 april 2019.
"Vårt starkaste vårtecken är att grillen åker fram! Detta kort togs i Hällevadsholm på ”Grilludden”. Vår dotter Filippa sitter och fiskar och min sambo Jonas och vår andra dotter Bianca sitter på en sten som ser ut och sväva!" Denna bild är tagen 21 april 2019. Bild: Jessica Johansson
ANNONS