Här byggs nya pelletsfabriken

Röda mattan hade rullats fram när bygget Uddevallas pelletsfabrik högtidligt drogs igång.

ANNONS
|

Landshövdingen hanterar spakarna i hjullastaren och tippar ett par kubikmeter sågspån på betongplattan. Sågspånshögen är det symboliska startskottet för bygget av pelletsfabriken på Lillesjö.

Ett hundratal gäster promenerade över den röda mattan in i Träminutens gamla trälager där elegant dukade bord stod uppställda till invigningslunchen. Förra året köpte energibolaget drygt fem hektar mark vägg i vägg med kraftvärmeverket när trävaruaffären Träminuten lades ner.

Det enda som finns kvar är ett av Träminutens stora magasin invid väg 172 och som ska bli ny lagerlokal till pelletsfabriken. Resten ser ut som ett månlandskap sedan byggnader rivits och bergsklackar sprängts bort.

Inne i magasinet minglar politiker, kommunala tjänstemän och folk från Uddevalla Energi en stund innan det är dags för Uddevalla Energis vd Roger Johansson att berätta varför det kommunala energibolaget bygger en pelletsfabrik.

ANNONS

–Att tillverka pellets för förbränning är en dyr affär om man måste köpa råvaran sågspånen och energin för att torka den. Men varje sommar tvingas vi kyla bort överskottsenergi från avfallsförbränningen och det kostar oss 2500 kubikmeter olja. När vi får byggt pelletsfabriken kan vi istället använda överskottsenergin till att torka sågspånen, förklarar vd Roger Johansson.

En väldigt bra affär som dessutom ger mervärde i form av miljövinster och ökad förnybar elproduktion, konstaterar han. Fabriken beräknas kosta 160 miljoner kronor att bygga, ska stå klar nästa sommar och innebär fem nya jobb.

Men först inviger landshövding Lars Bäckström bygget genom att köra en hjullastare med sju kubikmeter sågspån i skopan. Landshövdingen tog plats i hytten med affärsområdeschef Fredrik Jostby som körlärare och som har förarbevis för hjullastare, sprängde invigningsbandet och tippade elegant av spånen på betongplattan till trumpetfanfarer och publikens applåder.

Sågspånen levereras av skogsföretaget Moelven. Pelletsfabriken ska producera 38000 ton pellets per år. Det går att producera 100000 ton, men fabriken ska inte köras vintertid då det inte finns överskottsvärme. Pelletsköpare är främst Göteborgs energi som ska köpa 25000 ton per år, men även panncentraler i närområdet. Det blir ingen försäljning direkt till konsument.

–Nästa år blir det höjd energiskatt för industrin och det kan öka efterfrågan på pellets, säger Roger Johansson.

ANNONS

Leveranser av sågspån och hämtning av pellets beräknas öka trafiken till cirka 80 lastbilstransporter per dag.

----------------------------------------------------------------------------

Mals, torkas och kyls

Pelletsfabriken kan producera 13 ton sex mm stora pellets per timma. Vid leverans har sågspånen en fukthalt på 50-55 procent och ska torkas till 10 procent. Sågspånen sållas i flera omgångar och mals för att bli tillräckligt finkornig för att kunna köras genom pelletspressaren. Efter processen är pelletsen het och måste kylas i stora kyltorn innan lagring i silos och magasin.

ANNONS