Här hittas en hel cykelaffär under ytan

Det är mest cyklar! Ett tiotal idag plus fjorton cyklar i somras. Så många cyklar har hittats i Bäveån på bara några månader, säger Tommy Gustavsson ordförande i Uddevalla sportfiskeförening.

ANNONS
|

Vattenytan bryts av en snorkel som sprutar vatten, en tumme i luften från dykaren i vattnet. Jörgen Johansson från Alingsås sportfiskeförening står på kajen och drar i det gröna repet. Sakta kommer en blåmusselbeklädd cykel upp till ytan. Med lite baxande ligger cykelliket på kajkanten.

– En gång hittade vi ett uppbrutet kassaskåp vid en badplats i Alingsås. Det var riktigt tungt att få upp faktiskt, säger Jörgen Johansson.

Skräpdykning

Uddevalla kommun genomför strandstädningar regelbundet under året. Det finns statliga bidrag att söka och 17 miljoner på tre år får kommunerna längs Bohuskusten dela på. Sofia Ström är kommunekolog och samordnare för strandstädning i Uddevalla kommun. Hon vill få rent i Bäveån.

ANNONS

– Vi har städat och hittat allt möjligt skräp genom åren men nu ville vi få rent i själva flodfåran och där når vi inte med vadarstövlar och den typen av utrustning, säger Sofia Ström.

Hon berättar att det är tre fridykare och två dykare med tuber som genomsöker botten. Tommy Gustavsson på Uddevalla sportfiskeförening säger att det är i studenttider som det mesta hamnar i vattnet.

Säkerhetsfråga

– Ja, då är det stolar och alla möjliga utemöbler. Och cyklar förstås. En del cyklar kan ju också vara försäkringsbedrägerier för det är en och annan värdefull cykel vi får upp, säger Tommy Gustavsson.

Kommunekologen Sofia Ström säger att det är en säkerhetsfråga att hålla rent. Dels är det mycket plast men allt skrot släpper gifter och annat. På stränderna kan man skada sig på cyklar och skrot, säger hon.

– Vi jobbar också proaktivt och föreläser i skolor och på andra ställen för att öka medvetenheten om nedskräpningens effekter. Längs Gullmarsfjorden flyter det iland allt möjligt och det är viktigt att så mycket som möjligt städas undan, säger Sofia Ström.

Oöppnad öl

Dykaren Magnus "Mago" Olsson ropar "dra" men skrotet släpper och faller i vattnet igen. Efter ett tag kommer en helt rostig och avflagnad pirra eller transportkärra upp till ytan.

ANNONS

– Det har varit bra fångst idag, säger Thomas Larsson från Sportfiskeföreningen när han rullar pirran med gnisslande hjul till högen med skrot.

– Lite Autosols polermedel på den här så är den som ny, skrattar Thomas Larsson.

Succéfyndet idag var ändå en oöppnad ölburk vilket en av gubbarna på bänken gladdes åt i stora mått.

ANNONS