Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Såhär såg det ut ett tidigare år vid midsommarfirandet i Museiparken i Uddevalla. Hur det blir detta året återstår att se. Bild: Ingvar Spetsmark

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här kan du fira midsommarafton i Bohuslän

På fredag kan man vänta sig blomsterkransar i håret, sång och dans runt majstången, på flera plaster i vårt område. Här är ett axplock av de olika firandena man kan besöka.

Trots att vädergudarna ofta bjuder på regn och rusk till midsommar brukar många sommarklädda människor med humöret på topp, söka sig till traditionella midsommarfiranden runt om i Bohuslän. Det blir festligt värre på många håll och kanter vill jag lova.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I Uddevalla kan du bland annat fira midsommar i Museiparken utanför Bohusläns museum. Det utlovas dans, musik och lekar tillsammans med dansare och musiker från Uddevalla Spelmanslag och Folkdansgille.

Festa till efter midnatt

Drar du dig till Tångenparken i Kungshamn kommer du att kunna dansa och sjunga loss runt midsommarstången som egentligen är en båtmast.

– I mitten av programmet kommer vi även att ha en gemensam picknick. Därefter blir det dans igen till dragspelstoner och själva firandet avslutas till sist med att alla barnen sjunger Idas sommarvisa, säger Christina Raner, ordförande i Tångens Byalag.

Vill man inte att festen ska ta slut kan man alltid fara vidare till Smögen och festa till efter midnatt på någon av krogarna som erbjuder midsommarparty.

Befinner man sig i Dalslandstrakten kan man besöka Vinnsäters hembygdsgård i Färgelanda som ställer till med ett riktigt kalas.

– Alla hjälps åt att klä och resa majstången, därefter blir det dans runt stången med spelemän. Det kommer ske lekar som säckhoppning och äggkastning och sedan kan man äta sill, potatis, köttbullar och avsluta med kaffe och tårta. Det kommer bli ett riktigt härligt firande, säger Lisbet Rodin, ordförande Vinnsäters hembygdsgård.

Smygstarta firandet

Vill man redan smygstarta midsommarfirandet på torsdag kväll kan man åka till Stocken på Orust. Då har man chans att både vara med och klä majstången samt att resa den vid den stora lekplatsen. På självaste midsommarafton brukar det komma mängder med folk till lilla Stocken.

– Vi kommer att ha ett hederligt midsommarfirande med en trubadur som spelar medan det är dans runt majstången. Det kommer även finnas lotteri, fiskedam för barnen, chokladhjul och man kan även åka traktorflak mellan Stockens camping och midsommarfirandet. Äggost är också något man kan vänta sig, säger Camilla Ask, sekreterare i Föreningen Stocken.

Detta här är bara ett handplock av alla platser man kan besöka. Titta in på kommunernas hemsidor för mer information.