Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här kastar Hysén reportern i poolen

Bohusläningen tyckte landslagssamlingen var för tråkig. Då tog Glenn Hysén saken i egna händer och kastade ner den nu prisbelönte reportern Kerstin Holm i poolen på Bohusgården i Uddevalla.

Dramat utspelade sig i mitten av augusti 1981. Dagen efter besegrade det svenska fotbollslandslaget Bulgarien med 1-0 inför 7 561 åskådare i en landskamp på Rimnersvallen.

Bakom vinsten låg en, till en början, avslappnad uppladdning på Bohusgården i Uddevalla. För avslappnad tyckte Bohuslänningens fotograf Lasse Edwartz och sommarvikarien Kerstin Holm som inte fick ut mycket av att se profiler som bröderna Ravelli, Benno Magnusson och Glenn Hysén ligga och gassa i sina solstolar.

– De var stingsliga och svarade knappt på våra frågor. Jag vet inte om det var för att de var laddade inför matchen. Till slut sa jag väl något i stil med att "Simma det kan ni väl ändå göra", berättar Kerstin Holm som i dag arbetar som politisk reporter på SVT:s Rapport.

Några sekunder senare befann hon sig under vatten.

– Rätt som det var reste sig Glenn Hysén och en lagkamrat och de tog tag i mig från varsin sida och kastade mig så högt upp de kunde innan jag landade i poolen, minns Kerstin Holm.

Bilderna från den minnesvärda händelsen för 33 år sedan kom fram i helgen när Lasse Edwartz dammade av sitt snart 40 år gamla bildarkiv. Ett bildarkiv han nu publicerar godbitar från på sin fotoblogg på bohuslaningen.se

Se fler bilder från pooldramat på bloggen

Kerstin Holm belönades 2010 med tidningen Resumés pris Guldkrattan efter 28 års journalistiskt arbete. När Bohusläningen frågar om hennes första, och hittills enda möte, med Glenn Hysén beskriver hon det som sitt journalistiska genombrott.

– Jag var sommarvikarie och gick fortfarande på journalisthögskolan. Det var tur att Lasse förstod värdet av bilderna, skrattar hon fram.

Efter att hon hade åkt hem och bytt kläder kom hon tillbaka till en jublande redaktion. Dagen efter toppade hon Bohusläningens löp och framsida.

Någon ilska över det ofrivilliga doppet har hon aldrig känt, även om hon avslutade sin artikel 1981 med att skriva "Måtte de jävlarna förlora"

När Bohusläningen konfronterar Glenn Hysén, som på fredagen gör debut i TV4:s Let's Dance, minns han dramat.

– Men varför vi kastade i henne har jag ingen jävla aning om faktiskt. Jag utgår från att hon verkade ha samma humor som mig, annars hade jag ju aldrig gjort det. Men är hon fortfarande sur så är det klart jag ber om ursäkt. Det hade varit kul att träffa henne igen, säger Glenn Hysén.

Några dåliga minnen från händelsen har inte Kerstin Holm, som istället önskar Glenn och hans danspartner Jeanette Carlsson lycka till i Let's dance.

– Men till skillnad från landskampen så tror jag inte att han kommer att vinna den här gången, säger hon.