Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rätt miljö. Visst passar Skeppsviken för ett medeltida riddarspel? Kerstin Stråhlesköld och Magnus Jacobsson har utsett den rätta skådeplatsen.

Här ska hållas riddarspel i dagarna tre

Tänk Ivanhoe, klapprande hovar och blanka svärd.Ja, det är inte svårt att tänka sig det i Skeppsviken. I dagarna tre ska här hållas riddarspel.

Det är den färska historiska föreningen Jarl Gregorius Dagsson, som arrangerar. Och den perfekta platsen för en resa bakåt i tiden till 1100-talet är Skeppsviken. Här ska riddare tävla mot varandra i tornerspel, det blir svärdslek med fotsoldater, ett vikingaskepp kan komma inseglandes i Byfjorden och dryck och mat ska inte saknas. Lägg till en marknad och festen kan börja.

– Jag hade tänkt på det här i flera år när Christer Hasslebäck hörde av sig och tyckte att jag skulle kontakta Magnus Jacobsson, för han gick i samma tankar, berättar föreningens vice ordförande Kerstin Stråhlesköld.

Eller Svarte Riddaren som hon också heter. Ja, hon har döpt sig efter kung Richard Lejonhjärta som återvände till England förklädd som svart riddare. Och det här med riddarspel är ingenting nytt för henne. I många år har hon arrangerat riddarspelen i Gräfsnäs slottsruin.

– Det var Ivanhoe på tv som väckte intresset, och efter att ha sett ett riddarspel utanför Norrköping, ja då blev jag helt såld, berättar Kerstin som dessutom har suttit på hästryggen sedan hon var barn.

Fullt så erfaren är inte Magnus Jacobsson som är ordförande, men han lovar att han åtminstone ska hålla sig kvar på hästen under den inledande kortegen. Däremot kan han sin historia, fil kand som han är kan han titulera sig historiker.

– Jag har alltid varit intresserad av historia och föreningen har tre syften. Att lyfta historien, vi har till exempel varit på besök i Dragsmarks klosterruin, vi ska anordna ett riddarspel varje år och hålla gillen en gång i kvartalet där vi klär oss i tidstrogna kläder och äter medeltida mat. Hittills har intresset varit fantastiskt. Det här är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Magnus Jacobsson som har i uppgift att söka pengar från olika stiftelser.

Nu finns det förstås en och annan som känner till namnet Dagson, eller Dagsson, som den norske kungen också stavas ibland. Kvarteret Dagson heter inte så av en slump. Under en drabbning i Bäveån, föll det sig inte bättre än att han gick ner sig i den svaga isen och en man ur hans motståndare, Håkon här, kunde skjuta en pil som träffade Gregorius Dagsson i strupen.
Så Bäveån blev hans fall.

Riddarspelet hålls mellan den 26 och 28 maj.