Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Här tänds årets julbelysning i Uddevalla

Äntligen! Nu har årets julbelysning tänts i både Ljungskile och Uddevalla. Ett lyft för kommunens invånare som fyllde hela Kungstorget.

Äntligen! Nu har årets julbelysning tänts i både Ljungskile och Uddevalla. Ett lyft för kommunens invånare som fyllde hela Kungstorget.

En kvart före evenemanget var det svårt att hitta ledig parkering i centrala Uddevalla. Många hade tagit sig ut trots det råkalla novembervädret som bjöd på någon enstaka plusgrad.

Syftet med invigningen är att invånarna ska känna stolthet och glädje över att bo i kommunen. På given signal tänds alla juldekorationer i Uddevalla centrum.

På plats var bland annat väninnorna Margareta Stridh, Ingalill Martinsson och Lisbeth Dehlin. De såg väldigt mycket fram emot att se Kent Vikmo på scen.

– Folk sitter inne i sina lägenheter först och sedan är alla helt plötsligt här ute. Det blir en sådan gemenskap, säger Ingalill Martinsson som är där med ett gäng vänner.

Detta inträffade samtidigt som firandet LjusaLjungskile. En afton med aktiviteter för stora och små på och kring torget.

Varje år koras Årets Ljushuvud. Förra året prisades två personer; Benjamin Åberg, ungdomsledare i Hälle IF och Magnus Hjort Robertsson, en fastighetsägare med den ljusa idén att renovera sitt centrumhus i gammal stil.

I år prisades friluftsparet Ann och Göran Klang. De är bland annat aktiva i Friluftsfrämjandet och har gjort sig kända genom sina "tisdagsvandringar".

Juryn bestod av Anita Olsson, Kurt Gullberg, Erika Wettre Westdahl, Stefan Edman som motiverar valet av vinnarna:

"Med smittande entusiasm och fantasifull pedagogik organiserar Ann och Göran Klang, aktiva i bl a Friluftsfrämjandet, spännande ”tisdagsvandringar” till ständigt nya utflyktsmål, med natur, historia och kultur i fokus. Sedan starten 2013 har långt fler än hundra vandringar genomförts under socialt gemytliga former och i en ambition att till alltfler Ljungskilebor förmedla nyfikenhet, kunskap och kärlek inför vår vackra och intressanta bygd. Ann och Göran är även engagerade i Mulleverksamhet, kulturfriluftsdagar på Bredfjället, Ljungskilegården, kajakpaddling mm."

Årets Ljushuvuden var dock inte på plats i Ljungskile för att ta emot priset. Därför skickade de en bild från Sälen där de just nu befinner sig.

Bild: Privat
Bild: Privat

Förutom Årets Ljushuvud bjöds det i Ljungskile på marknad, pyssel, musikuppträdanden. Flera butiker hade extraöppet och aktörer från näringslivet deltog.

I Uddevalla var Bohusläningens chefredaktör Inga-Lill Sundhage invigningstalare. Hon pratade om julens budskap. Att hjälpas åt och att ingen ska lämnas ensam.

Dessutom bjöds det på musik från bland annat Christmas Chicks, Ingemar Thorell & Peter Knaif, Lane-Ryrs Gospelkör med dirigent Henrik Mossberg och Kent Vikmo & Elenore Järnberg.