Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här tar nya aktivitetsparken form

Vid Ramnerödsskolan är bygget i full gång, baracker står på rad och staket omringar grusplan och skolbyggnader. Om bara ett par veckor börjar skolan igen och det första av flera renoveringsprojekt förväntas stå klart.

– Hela det här området kommer att bli en aktivitetspark, berättar Björn Nilsson, rektor på Ramnerödsskolan. Han vänder sig ner mot den uppgrävda grusplanen. En hinderbana, en basketbollplan och ett utegym har redan kommit på plats.

– Eleverna har varit med under hela processen. De har både fått lämna önskemål och fått tycka till om ritningar och under arbetets gång, berättar han.

Redan under läsåret 2015 började planen för aktivitetsparken att ta form. Skolan skulle genomgå renovering, men efter att husen utvärderas beslutades istället att en ny, större skola skulle byggas. De gamla lokalerna skulle renoveras och stå kvar, men en ny byggnad och ett nytt aktivitetsområde skulle till.

Aktivitetsområdet blev elevernas projekt. Klasserna på Ramnerödsskolan samlade in önskemål till elevkåren som skickades vidare till kommunens arbetsgrupp.

– Både motionsslingan, hinderbanan och utegymmet är elevernas önskemål, berättar han.

Efter fyra års arbete, kommun och elever emellan, är aktivitetsparken snart redo att användas.

- Det känns jätteroligt såklart. Extra kul är det att barnen har fått vara med och bestämma, säger Björn Nilsson.

Enligt, Tina Antonsson, vaktmästare och skolvärdinna på Ramnerödsskolan, är aktivitetsparken efterlängtad av både elever och personal. Hon har arbetat på skolan i 19 år och berättar att, innan man påbörjade renoveringarna, har området, under en längre tid stått tomt.

– Förutom grusplanen, som har använts flitigt, har ytorna inte fyllt någon funktion på flera år. Förr, fanns här bland annat en längdhoppsbana som under åren missköts och sakta men säkert växt igen.

Aktivitetsparken är det första av flera projekt som blir färdigt. Under ytterligare tre år kommer skolan genomgå stora förändringar när 300 elever ska bli 800. Personalen ska fördubblas och lokalerna bli fler. Redan nu är den nya skolbyggnaden under konstruktion och röjningen för att en större gymnastiksal ska få plats, har börjat. Rektor Björn Nilsson är positiv och tror att förändringarna kommer innebära ett lyft för hela stadsdelen.

– Tanken är att folk som bor i området kan använda området utanför skoltid. På så sätt blir det fler personer i rörelse, även under kvällarna. Dessutom kommer utbyggnaden av skolan förhoppningsvis att lätta på trycket för hela skolverksamheten eftersom vi kommer ha plats för nästan dubbelt så många elever, säger Björn Nilsson.