Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Peder Schillerström Bruun i samband med höstens sökinsats efter Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström
Peder Schillerström Bruun i samband med höstens sökinsats efter Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström

Hård internkritik mot Fikk – sponsorpengar uppges ha gått till grundaren

Organisationen Fikk kritiseras av sina egna insatsledare. Flera har hoppat av efter att ledningen inte kunnat svara på var organisationens pengar tagit vägen, och miljonbelopp ska ha saknats i den senaste årsredovisningen, rapporterar P4 Väst.
För Bohusläningen berättar organisationens grundare att de samarbetar med ett telemarketingbolag.

När 17-åriga Wilma Andersson anmäldes försvunnen i november förra året var Fikk (Frivilla insatser vid kris och katastrof) först på plats för att leda en sökinsats.

LÄS MER: Akut sökinsats efter försvunna 17-åriga Wilma Andersson

Frivilligorganisationen har genom året som gått engagerat tusentals personer men får nu kritik från flera av sina egna insatsledare.

Fikk har sponsrats av både företag och privatpersonen och många frivilliga frågade sig därför var pengarna tagit vägen, när föreningen i somras flaggade för att ekonomin var ansträngd

Enligt P4 Väst saknas helt årsredovisningar från organisationen för 2017 och 2018, och när en redovisningsbyrå gick igenom det senaste bokslutet ska det ha saknats 1,5 miljoner kronor. I stället för till Fikk ska samtliga sponsorintäkter ha gått in i grundaren Peder Schillerström-Bruuns egna bolag Appiro AB.

Schillerström-Bruun säger till radion att han inte medvetet försökt dölja någon omsättning på något sätt, och betonar att han låtit redovisningsbyrån revidera bokslutet och då inkluderat omsättningen från hans eget företag.

Det ska även ha visat sig att enbart fyra personer i ledningen haft formell insyn i ekonomin då föreningen saknade medlemskap, och att varumärket Fikk är registrerat som ett vinstdrivande aktiebolag.

När flera personer som engagerat sig i hjälporganisationen ställde detaljerade frågor om Fikk:s ekonomi uteslöts de från Fikks Facebookgrupp, enligt P4 Väst. Peder Schillerström-Bruun slår tillbaka kritiken som lyfts fram.

– Det stämmer inte, säger han till Bohusläningen.

Samarbete med telemarketingbolag

Enligt radion känner insatsledare sig lurade för att de trodde att de var verksamma i en ideell förening, något som de menar inte stämmer?

– Det finns inget att bli lurad för. De har haft ett uppdrag, de har blivit rekryterade som insatsledare och fått ersättning, säger Peder Schillerström Bruun och fortsätter.

– Det är en ideell organisation, men vi har fått registrera det som näringsdrivande eftersom vi har ett samarbetsavtal med ett telemarketingbolag som säljer sponsringspaket åt oss, och det är vinstdrivande och skattepliktigt. Då måste vi registrera det som vinstdrivande för att följa lagarna.

Bolaget heter Svensk medlemstjänst och säljer sponsringspaket åt Fikk. En del av pengarna behåller bolaget själv. Fikk har samarbetat med bolaget under 2020 berättar Peder Schillerström-Bruun.

Har någon i Fikk:s styrelse samröre med det här telemarketingbolaget?

– Daniel Brodin har ju det. Han har lämnat styrelsen nu och fick kritik för att ha suttit på dubbla stolar.

Daniel Brodin var verksamhetschef på Fikk.

Försökt sälja mobilapp

Fikk har även lanserat en mobilapp som de marknadsfört till bland annat kommuner.

– Vi har velat sälja tjänsten till myndigheter och andra organisationer. Då är det också en näringsdrivande del. Det tar inte bort att Fikk är en ideell organsiation. Syftet är att bygga upp en ny civil beredskap i Sverige. Också att få finansiering så att vi kan anställa folk som verksamhetsledare runt om i landet, säger Peder Schillerström-Bruun.

Har Fikk:s styrelse plockat ut lön?

– Ja, nån form av ersättning och arvoden har verksamhetscheferna fått.

Peder Schillerström-Bruun grundade Fikk efter att tidigare varit Verksam inom Missing people. Han har tidigare berättat för Bohusläningen att verksamheten finansieras genom olika sponsorer och ekonomiska stödgivare, som från det lokala näringslivet eller större privata donationer.

Är det inte problematiskt om ni får donationer från folk och organisationer som tror att ni är helt ideella men så finns det kopplingar till vinstdrivande bolag?

– Fikk är en ideell organisation men överskottet måste skattas. Vi avser att bemöta kritiken som har framkommit så att de frivilliga får svar vad som egentligen är korrekt. Det jag vet att folk har synpunkter på är samarbeten med det här telemarketingbolaget.

Samma kritik – för andra gången

Peder Schillerström-Bruun är inte bara grundare till Fikk utan var även med när Missing People startade upp i Göteborg. Under 2013 rapporterade Göteborgs-Posten om intern kritik inom frivilligorganisationen. Dåvarande styrelsemedlemmar kritiserade bland annat bristande insyn i Missing peoples ekonomi och att ett samarbete startat med telemarketingföretaget Svenska Affärskoncept AB.

Kritiken riktades även då mot Peder Schillerström-Bruun som tog en ”time out” tills att årsredovisningen granskats. Den lämnades senare in utan några juridiska anmärkningar, enligt GT.