Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Florentina Adami och Anna-Sara Zachariasson är två av många mellandagsfyndare på Torp köpcentrum i Uddevalla. Bild: Linus Valberg
Florentina Adami och Anna-Sara Zachariasson är två av många mellandagsfyndare på Torp köpcentrum i Uddevalla. Bild: Linus Valberg

Hård konkurrens om kunderna i mellandagsrean

Julklappspengar från gammelfaster, nyårspresenter och fräcka shoppingknep. Mellandagsshopparna blir färre med åren, men traditionen lever vidare.

– Jag paxar lite nu och bestämmer mig sedan, det är så jag jobbar på rean, säger Anna-Sara Zachariasson från Uddevalla och håller tre olika parfympaket i famnen så att ingen annan ska kunna paxa dem.

Vid parfymbordet på Kicks står många och letar fynd. Butikerna på Torp köpcentrum har just hunnit slå upp dörrarna och mellandagsrean är igång. Med åren har dock den traditionsenliga rean fått konkurrens.

– Konkurrensen ökar ständigt och reorna duggar allt tätare. Black friday och "Singles day" har tagit försäljning från mellandagsrean och för e-handeln är Black friday som "Lilla julafton", säger Hans Tjernström, presschef på branschorganisationen Svensk handel.

Hans Tjernström på Svensk handel ser att mellandagsrean fått konkurrens de senaste åren.. Bild: PMAGI AB
Hans Tjernström på Svensk handel ser att mellandagsrean fått konkurrens de senaste åren.. Bild: PMAGI AB

Systrarna Celize och Novalie Stenblock från Uddevalla är två som hoppas fynda från röda prislappar för julklappspengarna. Celize vill ha enhörningsörhängen och Novalie är på byxjakt.

– De har fått pengar från gammelfaster Görel så nu är vi här för att fynda lite. Vi kom hit lite extra tidigt för att slippa allt folk, och det verkar ju faktiskt vara ganska lugnt, säger mamma Marielle Stenblock.

Familjen Ademi firar inte jul men däremot nyår. Då ska de dela ut nyårspresenter, som med fördel fyndas på rean.

– Jag har en lista på tio saker jag önskar mig och hoppas att jag får alla. När vi åker härifrån hoppas jag ha händerna fulla med saker, säger Florentina Ademi från Uddevalla.

Rean med stort R?

Någon timma efter öppning börjar det strömma till mer folk till den klassiska rean. Några tuggar på den minst lika klassiska "coop-kôrven" som caféet i matbutiken räknar sälja runt tusen stycken av under dagen. Nu syns även ett gäng poliser i vimlet.

– Alltså det är ju mycket folk men det är inte knökat. Den 22 fick jag nästan simma fram bland människorna, säger polisassistent Erik Hellqvist.

Kommer ni att fynda något?

– Haha, nej inte nu när vi är i tjänst. Nu ska vi mest att visa upp oss och prata med folk. Det är många barn som vinkar och är glada, säger polisassistent Matilda Antonsson.

Under Bohusläningens besök i reavimlet är det många som säger sig börja få nog av reahetsen kring jul.

Är mellandagsrean på väg att dö ut?

– Nja, mellandagsrean har en så stark ställning att jag tror att den kommer finnas kvar även de närmsta åren. Många är lediga och har fått pengar och presentkort i julklapp. Men att mellandagsrean ska fortsätta vara rean med stort R, det är väl mer osäkert, säger Hans Tjernström.

Florentina Ademi, Uddevalla

En klänning och en docka har hittills fyndats på rean. Nu hoppas hon på att hon får det hon önskar sig i nyårspresent.

Anna-Sara Zachariasson, Uddevalla

"Plocka på dig det du kanske vill ha innan någon annan hinner ta det. Bestäm dig sedan." Ungefär så lyder Anna-Saras bästa reatips. Här står hon med tre parfympaket innan hon bestämmer sig för vilket hon vill ha.

Matilda Antonsson och Erik Hellqvist (utan reflexväst)

Polisassistenterna patrullerar köpcentrumet för att skapa trygghet i reavimlet. Många frågar dem om vägen till olika butiker och många barn är nyfikna och vill hälsa på polisen.

Celize Stenblock och Novalie Stenblock, Uddevalla

Från gammelfaster Görel fick de båda systrarna julklappspengar som nu ska spenderas på rean. Celize hoppas hitta enhörningsörhängen och Novalie är på byxjakt.

Mats, Malte och Hedda Bergendahl, Stockholm

Hälsar på mormor och morfar i Uddevalla och passar på att fynda på rean. Pappa Mats har börjat tröttna på reaträngseln och handlar mest online och Malte tror att Black friday har gått om mellandagsrean i storhet

Mohammed (Amo) Al Dulaimi, Uddevalla

Väntar utanför affären när frun letar fynd. Ska snart gå in med plånboken och betala. Han jobbar som skolvärd i Uddevalla och ser flera elever och föräldrar som han hälsar "God fortsättning".

Kerstin Karlsson, caféchef Coop

Trycket på rean har minskat, troligtvis beroende på ombyggnaden av Torp men också e-handeln, tror Kerstin. Dagen till ära räknar hon ändå med att sälja tusen portioner av den klassiska "coop-kôrven".